1515

Apple pressade USA-börser

USA-börserna inledde handelsveckan och det fjärde kvartalet med att backa. Oro kring den amerikanska tillväxten och den stundande rapportsäsongen gjorde att börstemperaturen svalnade efter halvtid.
Det trots att oljepriset sjönk rejält i New York på måndagskvällen.

Tekniksektorn tyngdes av framförallt Apple och Qualcomm, medan Wal-Mart pressade tungviktarbolagen.

Dow Jones Industrial Average slutade nära 0,1 procent lägre på 11.679. S&P 500 sjönk med 0,3 procent till 1.331 och Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent till 2.238.

Aktieomsättningen uppgick till nästan 1,4 miljarder på New York-börsen, och till nästan 1,9 miljarder på Nasdaq Composite.

Före börsens öppning presenterades flera makrosiffror, som först inte verkade påverka börshandeln.

Men investerarna valde efter hand att ta fasta på att de amerikanska inköpschefernas index sjönk till 52,9 procent i september, att jämföra med 54,5 i augusti.

Analytikerna hade räknat med att indexet skulle falla till 53,5.

I en kommentar påpekade ISM-institutet (som tar fram indexet) att "tillverksindustrin fortsätter på en trend av avtagande tillväxt i september".

Siffran satte viss press på amerikanska räntor och vid börsstängningen i New York hade den amerikanska tioåriga obligationsräntan sjunkit med 3 punkter 4,61 procent.

Bästa bransch blev bioteknik- och guld på måndagen, medan oljesektorn pressades av att oljepriset fortsatte sjunka i New York, med 3 procent till drygt 61 dollar per fat.

Bolagsspecifikt stod Apple i fokus efter att Citigroup sänkt rekommendation på aktien till behåll från köp. Aktien backade 2,8 procent.

Även Qualcomm tyngde tekniksektorn, med 4,6 procent på oro kring bolagets tvist med Broadcom, vars aktie steg med 1,7 procent.

Wal-Mart toppade förlorarlistan i Dow Jones med en nedgång på 1,8 procent efter att bolaget rapporterat en försäljningsökning i september som inte nådde marknadens förväntningar.

Hewlett-Packard fortsatte upp efter uppgångarna i fredags. Aktien slutade 2,6 procent högre, bland annat tack vare en positiv omskrivelse i den ansedda finanstidningen Barron's.

Bland bioteknikbolagen rusade Myogen med nära 47 procent efter beskedet om ett uppköp värt 2,5 miljarder dollar. Köparen Gilead:s aktie slutade nära 4,5 procent lägre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?