1515

Stockholmsbörsen: Telekom dagens vinnare

Amerikanska Feds räntebesked lyfte världens börser på torsdagen tillsammans med starka företagsrapporter som överlag överträffade analytikernas förväntningar.

Astrazeneca gick mot strömmen efter att bolaget på morgonen lämnade besked om att det lägger ner ett av de mest lovande forskningsprojekten. ABB, Swedbank, Stora Enso och teleoperatörer hörde till vinnarna.

Klockan 12.50 noterades OMXS30 till 1.104,1, en uppgång med 0,4 procent. Samtidigt var DJ Stoxx 50 i Europa upp 0,4 procent.

"Det drar vidare uppåt nu när rapporterna ser allt bättre ut. Men det känns fortfarande mest som trading. Det finns inga stora flöden inne i marknaden utan kursen ställs bara upp. Det kanske behövs en rekyl först innan omsättningen och slutkunderna kan komma tillbaka", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Federal Reserve lämnade som väntat styrräntan oförändrad. Feds uttalande tyder på att den amerikanska centralbanken ser något minskade risker för såväl stigande inflation som svagare tillväxt.

Federal Reserve gjorde ett nytt tillägg i bedömningen om den ekonomiska utvecklingen, där den konstaterade att "framöver verkar ekonomin troligen expandera i en måttlig takt". Det är något som kan tolkas som att de penningpolitiska beslutsfattarna börjar känna sig något mer trygga med ett mjuklandningsscenario för den amerikanska ekonomin.

Feds besked styrkte börserna i Asien och gav även metallpriserna en puff uppåt.

Boliden och Lundin Mining fortsatte i sina starka trender och steg med 1,5 respektive 2,7 procent.

Astrazeneca sjönk med ytterligare 8 kronor till 454 kronor efter att bolaget släppte sin rapport vid lunchtid på torsdagen.

"Rapporten var bättre än väntat med bättre marginaler och bättre resultat och försäljning i linje med förväntningarna. Bolaget höjer prognosen, men jag tror att höjningen är alldeles för försiktig. Detta kommer inte att räcka för att ställa upp aktien efter fallet i morse", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

På morgonen släppte Astrazeneca nyheten att bolaget lägger ner produkten NXY-059, vilket uppfattades som ett stort bakslag av marknaden. Kursen hölls dock delvis uppe av att Astrazeneca förväntades släppa en mycket stark rapport vid lunchtid. Aktien hade totalt sjunkit med 27:50 till 456 kronor klockan 12.50, motsvarande en nedgång med 5,7 procent.

Swedbank steg med 3,4 procent till 213 kronor efter sin rapport, som ytterligare underströk att Handelsbankens svaga rapport inte var generell för branschen utan företagsspecifik.

"Det är framför allt kostnaderna som är bättre än väntat. Räntenettot kom in i linje med förväntningarna och det var framför allt där oron fanns inför rapporten efter att Handelsbanken släppte sin rapport", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Den stora vinnaren på onsdagens Stockholmsbörs var dock teleoperatörer. Teliasonera steg med 1,9 procent till 52:25 och Tele2 som steg med 1,3 procent till 78:50.

Under morgonen rapporterade Telenor ett starkt resultat som fick aktien att stiga med 7,5 procent i Oslo och France Telecom en rapport som fick aktien att stiga med 4,2 procent i Paris. Millicom steg med ytterligare 27 kronor efter onsdagens rapport.

ABB:s ebit-resultat på 686 miljoner dollar var högre än SME Direkt konsensus som låg på 618 miljoner dollar. Aktien stiger med 3 kronor till 109 kronor.

"Det var en stark rapport och de överträffar till exempel sitt ebit-mål och bygger på sin nettokassa", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Stora Ensos resultat för tredje kvartalet var bättre än väntat och aktien stiger med 2:50 till 119:50 efter rapport.

"Det här är en befrielse, speciellt med tanke på bolagets guidning i början av månaden som lät som en vinstvarning och då såg det betydligt mörkare ut", säger en analytiker.

Rapportaktuella Autoliv sjönk med 50 öre till 414:50.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?