1515

Stockholmsbörsen: Bakåt trots starka rapporter

Stockholmsbörsen gick starkt i rapportflödet större delen av dagen trots att Astra Zeneca var sänke. Sent på eftermiddagen fick amerikansk statistik över försäljningen av nya hem OMX att vika ned.

"Det är fortfarande mycket rapporter och det är det börsen går på. I den här typen av marknad förstärks både goda och dåliga nyheter. Det känns lite häftigt att Astra Zeneca sjönk så kraftigt, vi får se om aktien hämtar sig i morgon", sa en mäklare.

Vid börsens stängning noterades OMXS30 0,5 procent ned till 1.095. Samtidigt var DJ Stoxx 50 i Europa ned 0,3 procent.

Aktier för 29,3 miljarder kronor bytte ägare.

Swedbank var dagens vinnare på OMXS30 och steg med 4,9 procent till 234,50 kronor efter sin rapport, som ytterligare underströk att Handelsbankens svaga rapport på tisdagen var företagsspecifik och inte generell för branschen.

"Det är framför allt kostnaderna som är bättre än väntat. Räntenettot kom in i linje med förväntningarna och det var särskilt där oron fanns efter att Handelsbanken släppte sin rapport", sade en analytiker.

Astra Zeneca var dagens stora förlorare sedan bolaget på morgonen släppt nyheten om att strokeläkemedlet NXY-059, som befunnit sig i klinisk prövningsfas-III, läggs ned. Kursen sjönk 19,50 kronor redan innan bolaget presenterat sin delårsrapport vid lunchtid. Den starka rapporten räckte inte för att lyfta kursen som slutade 38 kronor ned till 446 kronor, en minskning med 7,9 procent.

"Rapporten var bättre än väntat med högre marginaler, starkare resultat, och försäljning i linje med förväntningarna. Men tror jag att bolagets prognoshöjning är för försiktig för att ställa upp aktien efter fallet i morse", sa en analytiker.

Teleoperatörer blev stora vinnare sedan Telenor rapporterat ett starkt resultat som fick aktien att lyfta ordentligt i Oslo. Telia Sonera steg med 0,5 procent till 51,50 kronor och Tele2 ökade 0,3 procent till 77,75. Millicom klättrade ytterligare 7,2 procent till 355,50 kronor efter onsdagens rapport.

Nokia ökade 1,3 procent. Enligt en mäklare kan kursstegringen bero på att Nokia utnyttjar sitt återköpsprogram.

ABB:s var som mest uppe på 109,75 kronor men stängde 1 krona upp till 107 kronor efter en stark rapport där bolaget bland annat överträffade sitt ebit-mål.

Även Stora Ensos resultat för det tredje kvartalet var bättre än väntat och aktien ökade 1,1 procent.

"Det här är en befrielse, speciellt med tanke på bolagets guidning i början av månaden som lät som en vinstvarning", sade en analytiker.

Haldex sjönk drygt fyra kronor efter att bolaget justerat ned prognosen för helåret i sin delårsrapport. Sedan fick aktien ett uppsving när investerare noterade de positiva utsikterna för 2007. Aktien stängde 3,5 procent upp.

Protect Data fortsatte sin postitiva trend och steg 5,8 procent efter sin rapport.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?