1515

Europabörser: Telenor klättrar

Rapportflödet fortsätter och på morgonen kom flera tungviktare i Europa med kvartalssiffror.

ABB:s ebit-resultat på 686 miljoner dollar var högre än SME Direkts konsensus som låg på 618 miljoner dollar. I Stockholm steg aktien 3,5 procent medan den i Zürich var upp 3 procent.

"Det var en stark rapport och de överträffar till exempel sitt ebit-mål och bygger på sin nettokassa", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget skriver att utsikterna in i 2007 är fortsatt starka men att nuvarande ökningstakt i orderingången väntas avta under nästa år.

Shells resultat föll under tredje kvartalet, främst på grund av förlorad produktion i Nigeria. Vinsten exklusive engångsposter och förändringar i lagervärden var dock bättre än väntat. Aktien steg 2,8 procent.

Telenor kom med stark rapport, ebitda-resultatet blev mycket bättre än väntat och bolaget höjer sina prognoser för helåret. Separat meddelade Telenor att det säljer sin satellitenhet till Apax och räknar med en reavinst på 1,4 miljarder norska kronor. Aktien klättrade 5,4 procent.

Astra Zeneca kommer med rapport klockan 12 men lyckades ändå skaka om marknaden på morgonen genom att meddela att det lägger ned NXY-059 sedan studier inte nått önskade resultat.

"Det är en av de fem produkter som Astrazeneca har i klinisk fas som nu läggs ner. Aktien kan mycket väl falla ned mot nivåer kring 460 kronor", säger en analytiker till Direkt.

Aktien föll 17 kronor till 467 kronor i Stockholm. I London noterades den nära 4 procent lägre.

Sektorkollegan Glaxosmithkine, som också släpper rapport kring lunchtid, var ned 0,1 procent.

British American Tobacco sjönk 0,5 procent. Kvartalsresultatet var sämre än väntat, bland annat då bolaget sålde mindre av sina Lucky Strike-cigaretter i Japan och Tyskland.

Lufthansa, som kom med rapport sent på onsdagskvällen, var oförändrad i den tidiga handeln.

Även Renault presenterade kvartalssiffror på onsdagskvällen och steg 2 procent. Nissan, som Renault äger 44,3 procent i, kom med stark rapport efter Tokyobörsens stängning.

France Telecoms försäljning under tredje kvartalet blev bättre än väntat och aktien steg 1,7 procent.

Aker Yards vinst föll 29 procent tredje kvartalet och var betydligt sämre än väntat. Aktien rasade nära 13 procent.

Totalt var Londons FTSE 100 upp 0,2 procent i öppningshandeln medan CAC 40 och DAX noterades 0,5 respektive 0,3 procent.

Börserna i Europa fick draghjälp av en positiv stängning i New York på onsdagen, sedan Fed lämnat räntan oförändrad.

DJ Stoxx 50 var upp 0,3 procent och Bloomberg European 500 handldes 0,3 procent högre.

Samtliga kurs- och indexrörelser togs omkring klockan 9.10.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?