1515

Stockholmsbörsen: Rapporter gav stöd

Stockholmsbörsen fick stöd på onsdagen av en rad starka storbolagsrapporter, främst från MTG, Electrolux och Alfa Laval. En liten sättning kom i den sena handeln sedan statistik om lägre oljelager än väntat i USA satt fart på oljepriset.

OMXS30 steg 0,2 procent till 1.099,8 och DJ Stoxx 50 steg lika mycket.

"Det är inte mycket som biter på den på nedsidan, även de rapporter som varit relativt svaga har lyckats hålla emot någorlunda. Carnegie fick sig dock en ordentlig kyss", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ett förslag från styrelsen i Electrolux, vars rapport var i linje med förväntningarna, om att dela ut 5,6 miljarder kronor, motsvarande 20 kronor per aktie, fick aktien att rusa. B-aktien rusar slutade 6,7 procent högre på 130:50 kronor.

"Utdelningsförslaget är helt klart huvudfaktorn, men sedan minskar också oron kring bolaget i och med rapporten", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Alfa Laval, som räknar med att rörelsemarginalen för helåret kommer att överstiga den marginal på 14,5 procent som det presenterade för årets nio första månader, slutade 8:50 kronor högre på 268:50.

Även Swedish Match steg på sin rapport, med 3 kronor till 117:75. Det var framför allt lönsamheten som imponerade på analytikerna och det som stack ut var rörelsemarginalerna för snuset och cigarrerna.

"Men det var generellt en väldigt stark rapport. Samtliga produktområden hade marginaler som överträffade förväntningarna", säger en analytiker till Direkt.

Bolagen i Kinnevikssfären hade en bra dag efter starka rapporter från MTG och Millicom.

"Det fanns mycket oro inför rapporten från MTG", säger en mäklare.

MTG stängde 31:50 kronor högre på 434:50.

Ytterligare en vinnare på onsdagens börs var Hexagon. Ett resultat som var bättre än väntat fick aktien att gå upp, en uppgång som tog mer fart under eftermiddagen efter positiva kommentarer från vd Ola Rollén vid telefonkonferensen.

Det blev ytterligare en dyster dag för banksektorn i spåren av Handelsbankens chockrapport på måndagen, trots att Nordea levererade i stort sett enligt förväntningarna. Nordea, som steg tidigare under dagen, slutade 0:40 kronor lägre på 99:50. SHB fortsatte ned 4 kronor till 188.

"Rapporten är raka motsatsen till gårdagens rapport från Handelsbanken. Rörelseresultatet lyftes av oväntad återvinning men det är inget som räknas som återkommande intäkt. Underliggande ser det fortsatt starkt ut men aktien är också prissatt därefter ", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En viss press på bankerna kom också från Carnegie som fick ta en ordentlig smäll efter rapportpresentationen och aktien stängde 12 procent lägre.

"Det var ett riktigt svagt kvartal och i och med att Carnegie räknar med en kapitaltäckningsgrad på 12 procent så finns det inte så mycket att hoppas på när det gäller ett ökat utrymme för utdelningar", säger en analytiker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?