1515

Stockholmsbörsen: SHB tynger börsen

Om måndagen var en lugn dag blev tisdagen desto svajigare på börsen med rapporter som eldade på en lätt falnande börsbrasa. Handelsbanken sjönk direkt efter att rykten börjat cirkulera om ett sämre resultat än förväntat.

Atlas Copco steg stadigt medan Volvos aktiekurs slog fram och tillbaka efter rapporten.

Klockan 14.10 noterades OMXS30 till 1.098,2, vilket motsvarar en nedgång med 0,1 procent. DJ Stoxx 50 noterade samtidigt en nedgång med 0,2 procent.

Den starka uppgången i USA under måndagen smittade inte av sig i Stockholm och övriga Europa där börserna inledde tisdagen med slagig och trendsökande handel.

Europabörserna vaggade fram och tillbaka kring 0-strecket, svajande under en strid ström av rapporter som innehöll ömsom vin och ömsom vatten. Handeln var något avvaktande inför det två dagars Fed-möte som inleds under tisdagen och vars final kommer 20.15 på onsdagen då Fed lämnar besked om styrräntan.

Förväntningarna är att Fed kommer att fortsätta ta paus i räntehöjningarna men samtidigt kan komma med några beska kommentarer om inflationen, vilket återigen kan få marknadens aktörer att börja prisa in en räntehöjning någon gång under första kvartalet nästa år.

Volvo rapporterade ett resultat efter finansiella poster på 3.144 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2006, vilket var bättre än analytikernas förväntningar på 2.948 miljoner kronor.

B-aktien steg i öppningshandeln med 1 krona till 451,50, men föll senare tillbaka med 3 kronor till 447,50. När telefonkonferensen med företagsledningen inleddes påbörjade aktien återigen en klättring tillbaka över nollstrecket och noterades upp 1,50 till 452 kronor.

"Det är en konflikt mellan olika synsätt. En del tycker att outlooken är lite för lätt och att det saknas visibilitet bortom andra kvartalet. Andra tycker att detta redan ligger i korten och trycker istället på att marginalerna är bra", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

"Företagsledningen gav ett väldigt stabilt intryck på konferensen", säger en annan mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbankens alla intäktsrader var sämre än förväntat och rörelseresultatet på 3 miljarder kronor mot förväntade 3,5 miljarder sänkte aktien med 2,2 procent till 196,50 kronor.

Men aktien kan fortsätta ned ytterligare ett par procent.
Det spår analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Frågan är om det här räcker. Vi kommer att få se vinstnedjusteringar från de flesta analytiker och uppskattningsvis sätter sig kursen säkert på en nivå på 5 procent ned. Men det kommer att vara stökigt eftersom det råder så mycket frågetecken särskilt på raden finansiella poster", säger en analytiker.

Knappt tio minuter innan dess att rapporten släpptes var delar av rapporten ute i marknaden, vilket Nyhetsbyrån Direkt kunde berätta minutrarna innan rapporten skickades ut.

Banken har redan inlett en utredning om hur delar av bolagets kvartalsrapport kunde vara känd i marknaden i förväg.

"Det finns goda skäl att anta att det fanns information ute. Handelsbanken har redan inlett en utredning som vi kommer att följa och eventuellt kommer vi att följa upp den också. Vi kommer dessutom att granska den handel som förekom i aktien innan rapporten släpptes", säger Anders Ackebo chef för handels- och bolagsövervakning på Stockholmsbörsen, till Nyhetsbyrån Direkt.

Atlas Copcos resultat för det tredje kvartalet välkomnades av marknaden. Aktien steg från 204,50 före rapporten till 213 efter att siffrorna hade publicerats.

"Det var klart bättre än väntat framför allt på kompressorerna. Rapporten är jättestark på översta raden och det är bara att applådera. Lite av det här låg i korten, varför kursen inte går upp i himlen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Atlas Copcos resultat efter finansiella poster uppgick till 2.081 miljoner kronor. Analytikernas snittprognos låg på 2.184 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

Sett över dagen hade aktien klockan 14.10 stigit med 3,8 procent.


Innehåll från AllianzGIAnnons

De investerar för en renare luft

Luftföroreningar är en osynlig men likväl dödlig fara som kan drabba oss såväl ute på promenaden som i våra hem. För att motverka detta investerar Allianz Global Investors i innovativa företag som ligger i framkant sett till hållbara lösningar för en renare luft. 

Antropogena luftföroreningar, det vill säga utsläpp orsakade av människan, utgör ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa. De påverkar våra livsstilsvanor och leder till stora sociala och ekonomiska problem.

– Försämrad luftkvalitet såväl ute som inne kostar otaliga liv och förkortar kraftigt vår förväntade livslängd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) andas 91 procent av världens befolkning luft som inte är säker, så kan vi inte ha det, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists – Equities på Allianz Global Investors (AllianzGI) och tillägger:

– Dessutom kostar luftföroreningarna miljardbelopp för den globala ekonomin på grund av bland annat sjukfrånvaro från arbetet och lägre produktivitet.

Investera grönt 

Som ett led i att påskynda arbetet med att motverka luftföroreningarna tar Allianz Global Investors sikte på innovativa företag som producerar hållbara lösningar. Till dessa hör företag som producerar el från förnybara energikällor och industriella filter av högsta möjliga standard. Ett sätt att tackla de mest akuta utmaningarna vad gäller luftföroreningar är investeringar i innovativa företag som producerar ren energi från hållbara resurser eller högeffektiva reningsfilter.

– Med tanke på att världens städer redan orsakar 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar två tredjedelar av världens energi, blir det alltmer uppenbart hur viktigt det är att skyndsamt investera i ett grönare och mer hållbart stadsliv med hållbara byggnader och transporter, säger Holger Wehner.

Dålig luft ökar risken för sjukdomar

Långsiktig exponering mot luftföroreningar medför allvarliga risker för våra neurologiska funktioner liksom för vår fortplantning och våra andningssystem. Dessutom ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar för människor runtom i världen. 

– Genom att minska luftföroreningarna i linje med WHO:s riktlinjer skulle vi i stället kunna öka den förväntade globala livslängden med 2,2 år. Vi investerar i viktiga möjliggörare som tillverkar utsläppskontrollerande katalysatorer för kraftgenerering – såväl som damm-, rök- och dimuppsamlare och luftfiltreringssystem som används i industriella gasturbiner, säger han.

Omdirigerat kapital 

Allianz Global Investors fortsätter också att titta på företag som producerar bilkatalysatorer som används för att rena avgaserna från förbränningsmotorer och material för långvariga litiumjonbatterier. Detta för att bana väg för en grönare mobilitet.

– Investeringar i sådana företag kan hjälpa till att omdirigera kapital till mer hållbara lösningar som bidrar till förbättrad utomhus- och inomhusluftkvalitet. Även att det mildrar effekterna av den ”osynliga mördaren” luftföroreningen på människors hälsa och på den globala ekonomiska produktionen, säger Holger Wehner.

Läs hela artikeln här (på engelska) 

Om Allianz Global Investors (AllianzGI)

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?