1515

Stockholmsbörsen: Spelbolagen stör inte uppgången

Spelbolagens kräftgång kunde inte störa det stabilt positiva sentimentet på Stockholmsbörsens måndagsförmiddag. Mindre bolag, som tillexempel Kappahl och Protect Data, snodde uppmärksamheten med hjälp av starka siffror för det gångna kvartalet.

Vid 14-tiden hade OMXS30 sträckt sig till 1.042,6 motsvarande en uppgång på 0,3 procent. Europaindexet DJ Stoxx 50 var samtidigt ned 0,1 procent. På måndagen var det premiär för den nordiska börslistan och det nya indexet OMX Nordic 40 var ned 0,5 procent.

Spelbolagen låg högst på Stockholmsbörsens förlorarlista sedan den amerikanska kongressen godkänt ett lagförslag som förbjuder transaktioner av vissa spel- och bettingaktiviteter över internet. President George Bush väntas skriva under lagen inom de två kommande veckorna. I London formligen slaktades spelaktierna. Partygaming och 888 Holding föll med 58 respektive 35 procent under förmiddagen.

"Det första som händer är att man säljer av allt som har med spel att göra. I nästa steg är man mer selektiv. Unibet borde till exempel inte påverkas så mycket av det som händer i USA", säger en mäklare.

Han menar att det till och med kan påverka vissa av de svenska spelbolagen positiv då spelare inte vill riskera infrysta pengar i det de brittiska bolag som har stor exponering mot USA.

"Ur det perspektivet är reaktionen lite överdriven. Men det är klart att investerarna blir skraja", fortsätter han.

Boss Media meddelade att bolagets rörelsemarginal kraftigt kommer att försvagas om och när den nya lagen träder i kraft.

"Själva beslutet är ingen överraskning. Däremot är det överraskande att det skulle gå igenom just nu. Mot bakgrund av den process som varit de senaste månaderna var den allmänna uppfattningen att det skulle dröja ett till två år. Hela branschen är förvånad", säger Boss Medias vd Johan Berg till Nyhetsbyrån Direkt.

Boss Media handlades ned 2:80 kronor till 16:87. Unibet backade 11 kronor till 143 och 24H Poker föll 6,7 procent.

När Kappahl klädde sitt fjärde kvartal i siffror visades en vinst efter skatt på 116 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 63 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Försäljningen uppgick till 1.010 miljoner kronor (987). Noterbart är att försäljningen i jämförbart butiksbestånd sjönk med 1 procent.

Kappahl steg 2 kronor, eller 3,76 procent, till 56 kronor på rapporten. Den som har följt aktien minns att det introducerades till priset 54 kronor.

"Det har funnits en väldigt stor skepsis mot Kappahl. Lindex har genomfört en massa saker men Kappahl har inte den historiken. De har inte gjort sin resa och enligt mig finns det möjligheter i den aktien", säger en mäklare till Direkt.

Lindex steg 1,4 procent inför tisdagens rapport. Riktkurshöjningarna efter Hennes & Mauritz rapport börjar samtidigt droppa in. H&M var upp 0,6 procent.

Intresset för it-bolag storlek mindre ökade i ett slag sedan JCE Group, med finansmannen Christer Ericsson i spetsen, meddelat att det lägger bud på både Semcon och Cybercom. De båda aktierna steg kraftigt tills kursen låg strax under budnivån om 65 respektive 38 kronor per aktie.

Semcons ordförande Christian Jansson, tillika vd för Kappahl, tycker personligen att budet inte speglar bolagets värde.

Christer Ericsson flaggar för att fler köp kan följa och att bolaget redan har identifierat fler uppköpskandidater. Knowit steg 2,5 procent och Softronic avancerade 1,2 procent.

Programvaruföretaget Protect Data, som reviderade upp sin omsättnings- och vinstprognos för helåret, steg 13 procent.

Uppgångarna inom OMXS 30 hade en viss övervikt mot verkstad. Sandvik, SKF och Assa Abloy gav generösa bidrag till index, likaså Securitas. Största syndarna på måndagsförmiddagen var Nokia och Autoliv. Den senare backade 1,2 procent.

Enligt en artikel i tyska veckotidningen Focus på måndagen har Volkswagen och MAN i stora drag löst oenigheten över MAN:s bud på Scania och det är tänkt att Volkswagens vd Bernd Pischetsrieder ska bli ny ordförande för MAN:s så kallade supervisory-styrelse. Det stora hindret för en överenskommelse är nu hur mycket Volkswagen ska äga i MAN efter en sammanslagning. Scanias B-aktie steg i linje med index.

I en nordisk utblick hittas att Danska GN Store Nord säljer sin hörapparatsverksamhet samt sänker prognoserna för helåret. Aktien backade 10 procent i Köpenhamn under hög omsättning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?