1515

Räntor och valutor: Uppgång för svenska räntor

Svenska marknadsräntor steg på måndagen, vilket dels bottnade i högre utlandsräntor efter vår stängning på fredagen, dels i lite starkare inköpschefsindex än väntat såväl i euroområdet som i Sverige.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1050 stängde på 3,66 procent, upp 2 punkter från fredagens svenska stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -6 punkter (-5).

På morgonen kom statistik över Silf/Swedbanks inköpschefindex, som steg till säsongsrensade 61,8 i september från 60,4 i augusti. Såväl orderingång som produktion steg och noteras kan att sysselsättningsindex, på 58, nådde den högsta nivån sedan år 2000.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att svensk tillverkningsindustri fortsätter att visa en god aktivitetsnivå, men att förbättringen i konjunkturen inte sker i samma takt som tidigare under året.

Amerikansk statistik strax före svensk stängning tog ut varandra och nettoförändringarna efter statistiken blev marginella på både ränte- och valutamarknaderna.

Det med spänning emotsedda amerikanska inköpschefsindexet, ISM, kom in lite svagare än väntat på 52,9 i september, ned från 54,5 i augusti. Analytiker hade räknat med ett index på 53,5, enligt Bloomberg News. Bland delindexen var index över nya order oförändrat, medan övriga index sjönk.

Ian Morris, analytiker på HSBC, skrev i en kommentar att sysselsättningsindex och orderböckerna inte ser bra ut, men att implikationerna för den övergripande tillväxten fortfarande ser rätt gynnsamma ut.

Samtidigt presenterades dock annan statistik som överraskade på uppsidan. Bygginvesteringarna steg oväntat med 0,3 procent istället för att sjunka lika mycket, vilket analytiker spått.

Även kontrakterade husköp var starkare än väntat på marknaden, och ökade med 4,3 procent istället för att vara oförändrade, som förväntningarna pekade på.

Den amerikanska tioåriga benchmarkräntan noterades dock till 4,63 procent, vilket var oförändrat från fredagens svenska stängning.

En tidigare uppgång i Europaräntorna gröptes ur under eftermiddagen, efter att räntorna tidigare tyngts av ett lite bättre inköpschefsindex än väntat.

Inköpschefsindex för euroområdet var oförändrat på 56,6 i september, medan analytiker räknat med ett index på 56,5. För de stora euroländerna var det en blandad utveckling - Italiens index var oförändrat, Frankrikes sjönk och Tysklands steg. Förändringarna var dock små.

Europeiska räntor väntas också fortsätta att tyngas inför Europeiska centralbankens penningpolitiska möte på torsdag, då de väntas höja styrräntan med ytterligare 25 punkter till 3,25 procent. Om ECB-chefen Jean-Claude Trichet återigen använder orden stark vaksamhet (strong vigilance), så väntar ytterligare en räntehöjning redan i november.

Brittiska räntor steg lite mer än övriga europeiska räntor, till en del efter ett starkare inköpschefsindex än väntat. Inköpschefsindex steg till 54,4 i september, jämfört med väntade 53,0, enligt Bloomberg.

Ytterligare en faktor som tyngde den brittiska räntemarkanden var att tidningen Times "skugg-MPC" (ledamöterna i Institute of Economic Affairs) räknar med att Bank of England snart ska höja styrräntan igen. Bland ledamöterna i "skugg-MPC" röstade sex mot tre för en omedelbar räntehöjning, och motiverade detta med stark penningmängdstillväxt, stigande huspriser, starka konsumenter, inflation över målet och stigande börskurser.

Av 43 tillfrågade analytiker räknar dock samtliga med att BOE låter räntan ligga stilla på 4,75 procent den här veckan, enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot både euro och yen under dagen. Försvagningen fortsatte också efter statistiken. Mot euron försvagades dollarn med nästan 1 cent till 1:274 och mot yenen till 117:89, jämfört med 118:07 i fredags eftermiddags. En klart positivare ton i japanska Tankan-rapporten än väntat lyckades gav yenen visst stöd, men handlare noterade att det gav oväntat lite stöd.

Pundet gynnades av ett bättre inköpschefsindex än väntat, medan kronan däremot försvagades rejält under måndagen, främst mot euron. Analytiker hänvisade till spekulationer om att "några större flöden gått igenom", och att marknaden sedan tog rygg på detta.

Ytterligare en faktor som uppgavs tynga kronan var viss besvikelse över att kronan inte lyckats hålla fast vid de förstärkningar som kom direkt efter alliansens valseger.

"Fundamenta talar för en starkare krona, men det är svårt att se några enskilda faktorer som kan överraska nu och ge kronan stöd", sade en valutaanalytiker, som tillade att fredagens regeringsförklaring och ministerlista "på marginalen" kan komma att påverka kronan.

Klockan 16.15 hade kronan försvagats knappt 1 öre mot dollarn till 7:33 och 6 öre till 9:34 mot euron. Mot euron har kronan inte varit så svag sedan den 8 september, då den stod i 9:365. Mätt i TCW-index minskade kronans värde till 127,92 från fredagens 127,30.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?