1515

Räntor och valutor: Uppgång för räntorna

Svenska räntor fortsatte upp under måndagens förmiddagshandel, vilket var i linje med högre räntor i utlandet - en rörelse som tog fart efter överraskande stark USA-statistik i fredags.

Uppgiften att japanska Tankan-rapporten var stark och lite högre inköpschefsindex för såväl euroområdet som Sverige än väntat bidrog till att pressa upp räntorna.

På morgonen kom statistik över Silf/Swedbanks inköpschefindex, som steg till säsongsrensade 61,8 i september från 60,4 i augusti. Såväl orderingång som produktion steg och noteras kan att sysselsättningsindex, på 58, nådde den högsta nivån sedan år 2000.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att svensk tillverkningsindustri fortsätter att visa en god aktivitetsnivå, men att förbättringen i konjunkturen inte sker i samma takt som tidigare under året.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1050 noterades strax före lunch till 3,68 procent, upp 4 punkter från fredagens stängning. Räntegapet mot Tyskland var oförändrat på -5 punkter.

Europaräntorna pekade också uppåt. Inköpschefsindex för euroområdet var oförändrat på 56,6 i september, medan analytiker räknat med ett index på 56,5. För de stora euroländerna var det en blandad utveckling - Italiens index var oförändrat, Frankrikes sjönk och Tysklands steg. Förändringarna var dock små.

Europeiska räntor väntas fortsätta att peka uppåt inför Europeiska centralbankens penningpolitiska möte på torsdag, då de väntas höja styrräntan med ytterligare 25 punkter till 3,25 procent. Om ECB-chefen Jean-Claude Trichet återigen använder orden stark vaksamhet (strong vigilance), så väntar ytterligare en räntehöjning redan i november.

Brittiska räntor tickade upp lite mer än övriga europeiska räntor, dels efter ett starkare inköpschefsindex än väntat. Inköpschefsindex steg till 54,4 i september, jämfört med väntade 53,0, enligt Bloomberg.

Ytterligare en faktor som tyngde den brittiska räntemarkanden var att tidningen Times "skugg-MPC" (ledamöterna i Institute of Economic Affairs) räknar med att Bank of England snart ska höja styrräntan igen. Bland ledamöterna i "skugg-MPC" röstade sex mot tre för en omedelbar räntehöjning, och motiverade detta med stark penningmängdstillväxt, stigande huspriser, starka konsumenter, inflation över målet och stigande börskurser.

Av 43 tillfrågade analytiker räknar dock samtliga med att BOE låter räntan ligga stilla på 4,75 procent den här veckan, enligt Bloomberg News.

Amerikanska räntor fortsatte svagt upp i förmiddagens Europahandel, inför eftermiddagens USA-statistik, där inköpschefsindexet ISM är viktigast. I fredags kom Chicago-PMI in starkare än väntat, vilket fick räntorna att stiga, medan Philadelphia Fed index för september tidigare däremot överraskat kraftigt negativt.

ISM väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha sjunkit till 53,7 från 54,5 i augusti.

Bear Stearns konstaterar i ett marknadsbrev att de regionala indikatorerna i tillverkningsindustrin har gett en blandad bild i september. Philadelphia Fed index visade en brant nedgång medan Chicago-, Richmond- och New York Feds Empire index alla förbättrades.

Historiskt har Chicago index varit närmare korrelerad med ISM än Philadelphia Fed, men den senares betydelse som indikator har vuxit under senare år och det är svårt att bortse från den kraftiga nedgången i detta index.

"Därför, med andra regionala indikatorer som pekar mot förbättrade förhållanden i tillverkningsindustrin under månaden, så väntar vi oss bara en liten nedgång i ISM-index till 54,0 i september", skriver Bear Stearns.

På måndagens agenda står även bygginvesteringar och kontrakterade husköp i augusti i USA, som väntas ha sjunkit med 0,4 procent respektive stigit med 0,2 procent.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn under förmiddagen, med stöd av PMI-statistiken.

Även pundet fick stöd av förbättringen i det brittiska inköpschefsindexet.

Kronan, som stärktes efter det svenska inköpschefsindexet, tappade under förmiddagen åter mot såväl dollar som euro. Enligt en valutaanalytiker berodde kronförsvagningen på en försvagning av norska kronor mot euron. Norska kronan försvagades på fredagen av en oväntad upprevidering av den norska arbetslöshetsstatisten.

Mätt i TCW-index hade svenska kronans värde minskat marginellt till 127,38, från fredagens 127,30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?