1515

Stockholmsbörsen: Ericsson och Nokia tar skilda vägar

Ericsson lyckades med råge hålla Stockholmsbörsen med näsan över nollstrecket efter det att bolaget lämnat en optimistisk rapport.

Nokia däremot lade sig i topplistan över sämsta bolag i Europa efter att ha lämnat rapport några timmar senare. Stockholmsbörsen lyckades med Ericssons och Astra Zenecas hjälp gå bäst bland de större börserna i Europa vid sidan av Spanien.

Klockan 13.50 noterades OMXS30 till 1.094,7, vilket motsvarar en uppgång med 0,3 procent. DJ Stoxx 50 hade samtidigt sjunkit med 0,1 procent.

"Börsen är fortsatt stark men känns ändå lite avslagen. De hedgefonder vi talar med letar blankningskandidater. Swedish Match var ett case i förra veckan. Stora Enso skulle kunna vara det i dag när de gått så starkt på några dagar endast på grund av neddragningar av kapacitet och vd-byte. Det är inte hållbart. Den underliggande trenden är dock väldigt stark som i Astrazeneca. Skulle inte våga blanka den aktien", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Dow Jones testade för första gången över 12.000-nivån på onsdagen, men stängde strax under. Det blev dock stora rörelser på efterbörsen i USA. AMD föll kraftigt medan Apple och Ebay blev vinnare. Det framkom vid rapporten att AMD:s vinstmarginal sjunkit med mer än 5 procentenheter i företagets kamp för att vinna marknadsandelar från ärkerivalen Intel.

Ericsson delårsrapport för årets tredje kvartal blev en aning i underkant jämfört med vad marknaden hade räknat med. Men positiva utsikter för innevarande kvartal och en färsk marknadsprognos för nästa år lyfts fram som positivt av analytiker och mäklare.

"Det är svagare än väntat på försäljningen och nedåt i resultaträkningen. Men det är inga jätteavvikelser, sammanfattar Håkan Wranne, analytiker på Swedbank, för Nyhetsbyrån Direkt.

"På den positiva sidan är också att kassaflödet har återhämtat sig. Men framför allt är utsikterna för 2007 viktiga, man pratar om moderate growth. Här har många på marknaden tvivlat", fortsätter Håkan Wranne och tillägger att även utsikterna för fjärde kvartalet ser bra ut.

Ericsson steg med 50 öre till 27,10, motsvarande 1,9 procent.

Nokia överraskade marknaden med att sälja telefoner för ett genomsnittligt pris på 93 euro per styck mot förväntade 100. Detta, tillsammans med spådomen om en något lägre ASP för industrin och svagare tillväxt i fjärde kvartalet för system, sänkte humöret. Aktien var ner 2 kronor redan innan rapporten släpptes och sjönk med ytterligare 5,90 till 141,50 kronor. Detta motsvarar en nedgång över dagen på 4 procent.

"Jag upphör aldrig att förvånas över att ASP åsätts så stort värde. Huvudsaken är att de säljer i volymer med bra marginaler och där levererar de", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt som ändå räknar med att aktien ska handlas ner mot 15 euro under dagen på rapporten.

"100 euro får man se som en viktig psykologisk gräns som företaget förmodligen aldrig kommer att komma tillbaka över. Det är mer intressant att se marginaler och försäljning", säger en mäklare.

Axis steg kraftigt på Stockholmsbörsen efter sin rapport och analytiker räknar med att få skruva upp sina prognoser för bolaget. Axisaktien är upp 10 procent till 78 kronor.

Det mest imponerande enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är att företaget lyckats behålla och till och med öka sin bruttomarginal något trots ökad konkurrens.

"Resultatet som helhet är imponerande. Trots en ökad konkurrens från till exempel Sony så lyckas Axis öka sin lönsamhet. Marginalerna kommer säkert att komma ned på längre sikt, men den oron som marknaden haft har varit överdriven och marginalutsikterna i det kortare perspektivet ser betydligt bättre ut än hur förväntningarna såg ut tidigare", Lars Sveder, analytiker Enskilda.

Tieto Enator steg med 2,6 procent till 219,50. Atos Origin steg med 14,3 procent sedan den brittiska tidningen City AM skrivit att riskkapitalbolaget Blackstone är på väg att lägga ett bud på bolaget värt 3,4-3,6 miljarder euro. Detta skulle innebära en budpremie, före dagens kursuppgång, på 35-40 procent.

Enligt analytiker är även Tieto Enator ett lämpligt mål för riskkapitalbolagen.

Precise Biometrics rasade med 11 procent till 4,90 efter rapport och meddelande om att bolaget vill genomföra en garanterad nyemission på cirka 85 miljoner kronor. Tre befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskurs 3,50 kronor per aktie.

Husqvarnas försäljning under tredje kvartalet kom in betydligt sämre än SME:s prognos vilket fick aktien att sjunka med 1,25 till 87,25.

"Det här är typiskt när det kommer ett nytt bolag till börsen som är säsongsberoende. Analytikerna förstår inte hur det fungerar och missbedömer förändringarna i försäljningen mellan säsongerna. I tredje kvartalet var försäljningen klart under estimat men för helåret ser det rätt OK ut", säger en analytiker.

Även Switchcore gjorde marknaden besviken med att skriva att osäkerheten kring marknadsutvecklingen har ökat väsentligt under hösten, både hos kunder och leverantörer. Lager hos kunder har lett till senarelagda beställningar, skriver bolaget i rapporten. Aktien föll med 8,5 procent.

Peabs styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna av industriverksamheterna. Utdelningen kommer att ske i form av aktier i ett dotterbolag, Peab Industri, enligt ett pressmeddelande.

Peab Industri föreslås få A- och B-aktier och avsikten är att notera B-aktien på OMX nordiska lista senast under det tredje kvartalet 2007.
Aktien steg med 5,50 kronor till 131.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?