1515

Stockholmsbörsen: Ericsson lyfte - Nokia föll

Det var en relativt lugn dag på börsen trots att både Ericsson och Nokia kom med sina rapporter. Den underliggande trenden är stark när investerare vill ligga kvar i aktier.

"När Ericsson och Nokia rapporterar brukar det historiskt vara större indexrörelser. Den underliggande trenden är stark när investerare är mer rädda för att ligga utanför aktiemarknaden än i den", sa en mäklare.

OMXS30 pendlade med relativt begränsade rörelser kring nollstrecket under dagen, och stängde 0,1 procent ned till 1.089,9. DJ Stoxx 50 hade samtidigt backat med 0,1 procent.

Ericsson drog upp börsen på morgonen efter att bolaget presenterat en optimistisk rapport. Visserligen var årets tredje kvartal en aning i underkant jämfört med vad marknaden hade räknat med, men positiva utsikter för innevarande kvartal och en färsk marknadsprognos för nästa år lyftes fram som positivt av analytiker och mäklare.

"Utsikterna för 2007 är viktiga, man pratar om moderate growth. Här har många på marknaden tvivlat", sade en analyschef. Ericsson stängde 0,45 öre upp till 27,05 kronor, motsvarande en ökning på 1,7 procent.

Nokia lade sig däremot i listan över sämsta aktier i Europa när bolaget lämnade rapport några timmar senare. Bolaget överraskade marknaden med att sälja telefoner för ett genomsnittligt pris på 93 euro per styck under det gånga kvartalet, mot förväntade 100.

Detta sänkte humöret tillsammans med prognosen om att snittpriserna på telefoner kommer att sjunka generellt på marknaden och svagare tillväxt i fjärde kvartalet för system. Aktien var ned 2 kronor redan innan rapporten släpptes och stängde 6,30 kronor lägre på 141,10 kronor.

Astra Zeneca steg 9,50 kronor till 483,50. Enligt en analytiker var det förmodligen spekulationer inför rapporten nästa torsdag som drev upp kursen.

Axis steg 12,25 kronor till 83 kronor efter sin rapport, och var enligt en mäklare dagens stora överraskning. Analytiker sa att det mest imponerande är att företaget lyckats behålla och till och med öka sin bruttomarginal något trots ökad konkurrens, och analytikerna räknar med att få skruva upp sina prognoser för bolaget.

Husqvarnas försäljning under tredje kvartalet kom in betydligt sämre än SME Direkts prognos vilket fick aktien att sjunka med 1,25 kronor. Kursen stängde dock oförändrat på 88,50 kronor.

"Det är typiskt för ett nytt bolag på börsen att analytikerna missbedömer säsongsmässiga förändringar i försäljningen", sa en analytiker.

Peab steg 6 kronor till 131,50 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning till aktieägarna av industriverksamheterna i form av aktier i ett dotterbolag, Peab Industri. Detta föreslås få A- och B-aktier, och avsikten är att notera B-aktien på OMX nordiska lista senast under det tredje kvartalet 2007.

Precise Biometrics rasade med 10,9 procent till 4,90 kronor efter rapport och meddelande om att bolaget vill genomföra en garanterad nyemission. Även Switchcore gjorde marknaden besviken när bolaget meddelade att osäkerheten kring marknadsutvecklingen har ökat väsentligt under hösten. Aktien föll 8,6 procent till 0,32 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?