1515

Europabörser: SAP förlorare

Europabörserna sjönk över lag från toppnivåer efter att AMD lämnade en svag rapport efter börsens stängning i USA.

Detta smittade av sig till Asienbörserna och drog ner USA-terminerna. Oljebolagen hör till förlorarna efter att oljepriset sjunkit.

Rapportflödet har kommit i gång på allvar och i Europa släpptes flera stora rapporter på torsdagsmorgonen.

SAP föll 1,9 procent efter att i sin rapport sagt att licensförsäljningen i år antagligen inte kommer att nå övre delen av tidigare angivet prognosintervall. För analytikerna kom det dock inte som någon stor överraskning.

"Den lilla nedjusteringen i utsikterna får en att tro att det kommer att bli lite tuffare", säger John Segrich på JP Morgan i London, enligt Bloomberg News.

Livsmedelskoncernen Nestles intäkter steg 5,6 procent under tredje kvartalet, främst tack vare efterfrågan på flaskvattnet Aquarell i USA och Nespresso-kaffe i Europa. Bolaget räknar med att nå övre delen av tidigare försäljningsprognos om 5-6 procents tillväxt.

"Utsikterna de ger är försäkrande och vd Peter Brabeck fortsätter att leverera vad marknaderna vill ha", säger en analytiker på Julius Baer i Zürich till Bloomberg News.

Rapporten var i linje med förväntningarna och saknade större kursdrivande nyheter, enligt mäklare i Zürich och aktien sjönk 2,3 procent lägre.

På samma marknad, den schweiziska, kom rapporter från Novartis och Nobel Biocare. Novartis, upp 0,1 procent, presenterade ett resultat för tredje kvartalet steg 12 procent och var bättre än väntat. Hjärt- och cancerpreparaten bidrog till att lyfta försäljningen med 13 procent.

"Omsättningen har varit starkare än väntat och bolaget lanserar nya preparat", noterar Kevin Lynne på Julius Baer.

Novartis höjde utsikterna för läkemedelsverksamheten och upprepade prognosen för helåret om försäljningstillväxt på över 10 procent i lokal valuta.

Nobel Biocare steg 3,5 procent och var vinnare på Zürichbörsen. Det var främst bruttomarginalen som imponerade enligt mäklare.

Fortums rapport blev en besvikelse och aktien sjönk 2,4 procent. Bolagets resultat före skatt blev 194 miljoner euro, vilket kan jämföras med SME Direkts prognos om 217 miljoner. Försäljningen blev något bättre än väntat.

Norska Ementor hade ett ebitda-resultat på 30 miljoner norska kronor och det kan ställas mot TDN Finans snittprognos på 32 miljoner. Bolaget tar mycket större engångskostnader än väntat, 230 miljoner kronor jämfört med 134 miljoner kronor. Aktien föll 1,3 procent.

Oljepriset sjönk under onsdagskvällen efter överraskande stark lagerstatistik i USA men stiger något i torsdagens morgonhandel på spekulation inför torsdagens Opec-möte.

Opec har kallat till extramöte i dag torsdag på grund av att oljepriset fallit från 78 dollar till 60-dollar sedan i augusti. På agendan står en eventuell formell produktionsneddragning med 1 miljon fat per dag.

"Den enorma ökningen i oljelagren ökar trycket på Opec att snabbt komma med en lösning, annars kommer priset att sjunka till 55 dollar per fat", sade Nauman Barakat, på Macquarie Futures USA, enligt Bloomberg News.

Statoil sjunker med 1,3 procent och BP med 0,7 procent.


Marknadstemperatur ca klockan 10.40

DJ Euro Stoxx 50 -0,6%
Bloomberg European 500 -0,4%

London FTSE 100 -0,5%
Frankfurt DAX -0,4%
Paris CAC 40 -0,5%

Köpenhamn OMXC 20 oför.
Helsingfors OMXH 25 -0,3%
Oslo OBX -0,7%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Decemberterminen för brentoljan noterades till 59,72 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en uppgång med 14 cent jämfört med onsdagens stängningsnotering.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?