Hoppa till innehållet

Annons

Europabörser: SAP förlorare

Europabörserna sjönk över lag från toppnivåer efter att AMD lämnade en svag rapport efter börsens stängning i USA.

Detta smittade av sig till Asienbörserna och drog ner USA-terminerna. Oljebolagen hör till förlorarna efter att oljepriset sjunkit.

Rapportflödet har kommit i gång på allvar och i Europa släpptes flera stora rapporter på torsdagsmorgonen.

SAP föll 1,9 procent efter att i sin rapport sagt att licensförsäljningen i år antagligen inte kommer att nå övre delen av tidigare angivet prognosintervall. För analytikerna kom det dock inte som någon stor överraskning.

"Den lilla nedjusteringen i utsikterna får en att tro att det kommer att bli lite tuffare", säger John Segrich på JP Morgan i London, enligt Bloomberg News.

Livsmedelskoncernen Nestles intäkter steg 5,6 procent under tredje kvartalet, främst tack vare efterfrågan på flaskvattnet Aquarell i USA och Nespresso-kaffe i Europa. Bolaget räknar med att nå övre delen av tidigare försäljningsprognos om 5-6 procents tillväxt.

"Utsikterna de ger är försäkrande och vd Peter Brabeck fortsätter att leverera vad marknaderna vill ha", säger en analytiker på Julius Baer i Zürich till Bloomberg News.

Rapporten var i linje med förväntningarna och saknade större kursdrivande nyheter, enligt mäklare i Zürich och aktien sjönk 2,3 procent lägre.

På samma marknad, den schweiziska, kom rapporter från Novartis och Nobel Biocare. Novartis, upp 0,1 procent, presenterade ett resultat för tredje kvartalet steg 12 procent och var bättre än väntat. Hjärt- och cancerpreparaten bidrog till att lyfta försäljningen med 13 procent.

"Omsättningen har varit starkare än väntat och bolaget lanserar nya preparat", noterar Kevin Lynne på Julius Baer.

Novartis höjde utsikterna för läkemedelsverksamheten och upprepade prognosen för helåret om försäljningstillväxt på över 10 procent i lokal valuta.

Nobel Biocare steg 3,5 procent och var vinnare på Zürichbörsen. Det var främst bruttomarginalen som imponerade enligt mäklare.

Fortums rapport blev en besvikelse och aktien sjönk 2,4 procent. Bolagets resultat före skatt blev 194 miljoner euro, vilket kan jämföras med SME Direkts prognos om 217 miljoner. Försäljningen blev något bättre än väntat.

Norska Ementor hade ett ebitda-resultat på 30 miljoner norska kronor och det kan ställas mot TDN Finans snittprognos på 32 miljoner. Bolaget tar mycket större engångskostnader än väntat, 230 miljoner kronor jämfört med 134 miljoner kronor. Aktien föll 1,3 procent.

Oljepriset sjönk under onsdagskvällen efter överraskande stark lagerstatistik i USA men stiger något i torsdagens morgonhandel på spekulation inför torsdagens Opec-möte.

Opec har kallat till extramöte i dag torsdag på grund av att oljepriset fallit från 78 dollar till 60-dollar sedan i augusti. På agendan står en eventuell formell produktionsneddragning med 1 miljon fat per dag.

"Den enorma ökningen i oljelagren ökar trycket på Opec att snabbt komma med en lösning, annars kommer priset att sjunka till 55 dollar per fat", sade Nauman Barakat, på Macquarie Futures USA, enligt Bloomberg News.

Statoil sjunker med 1,3 procent och BP med 0,7 procent.


Marknadstemperatur ca klockan 10.40

DJ Euro Stoxx 50 -0,6%
Bloomberg European 500 -0,4%

London FTSE 100 -0,5%
Frankfurt DAX -0,4%
Paris CAC 40 -0,5%

Köpenhamn OMXC 20 oför.
Helsingfors OMXH 25 -0,3%
Oslo OBX -0,7%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Decemberterminen för brentoljan noterades till 59,72 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en uppgång med 14 cent jämfört med onsdagens stängningsnotering.

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Experttips: Så skapar du en hälsofrämjande arbetsplats

Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren
Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren

En genomtänkt arbetsplats som rymmer ytor för fokus, sociala möten och kreativitet främjar medarbetarnas välmående. Tove Gleisner som är HR-chef på Wihlborgs ger sina bästa tips för att nå dit.

Flera studier har visat att en väl anpassad kontorsmiljö kan leda till ökad produktivitet och välmående hos medarbetare. Fastighetsbolaget Wihlborgs har hjälpt många företag i Öresundsregionen att skapa den här typen av arbetsplats. Tove Gleisner, HR-chef, delar med sig av framgångsfaktorer för arbetsgivare.

Tips 1: Arbetsplatsen ska fungera för olika syften

– Utgå från vilka ni är. Att börja med frågan ”vilka är vi och vad vill vi främja?” kan vara en bra start, som leder till att arbetsplatsen får lov att innehålla de miljöer som krävs, säger Tove Gleisner och fortsätter: 

– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen fungerar för flera syften. Vi ska forma mötesplatser där idéer och nya innovationer kan skapas, men även platser där vi kan få jobbet gjort i lugn och ro. 

Tips 2: Bygg kontor med välmåendet i fokus

Välmående och hälsa har stått högt upp på agendan vid utformningen av Wihlborgs nya huvudkontor, som fastighetsbolaget flyttar till under maj 2023. I det planeringsarbetet har Wihlborgs vägt in den samlade kunskapen från sina egna och kunders erfarenheter, certifieringskrav och flera arbetsplatsstudier. De har också hämtat in synpunkter från alla medarbetare. 

– Använd den samlade kunskap som finns, både internt och externt. Då kan ni plocka russinen ur kakan för att hitta just er bästa miljö, säger Tove Gleisner. 

Nyfiken på Wihlborgs? Ta reda på mer.  

Tips 3: ”Tänk på helheten” 

Hennes tredje tips är att säkerställa att kontoret är en plats där medarbetarna känner sig välkomna och trygga. För vissa passar fasta platser i ett kontorslandskap bäst. För andra företag kan det aktivitetsbaserade kontoret med fri placering vara en bättre lösning, menar Tove Gleisner.

– Jag tror inte att det finns några rätt eller fel här. Det viktiga är att man tänker på helheten, samlar in kunskap och ser till att alla anställda känner sig hemmahörande på arbetsplatsen. Det främjar välmåendet såväl hos bolaget som hos människorna, fastslår hon.

Ta del av fler tips för välmående på arbetsplatsen här.   

Om Wihlborgs 

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera