1515

Vinsthemtagningar tyngde Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll tillbaka på tisdagen, tyngd av vinsthemtagningar. Börstemperaturen sänktes även av att de amerikanska börserna sjönk i spåren av inflationsoroande statistik.

Vid stängning noterades OMXS30 till 1.077,50, vilket motsvarar en nedgång med 1,5 procent. DJ Stoxx 50 hade samtidigt backat 1 procent.

Rekylen i på börsen kommer efter förra veckans lyft för OMXS30 på drygt 3 procent.

"Börsen har gått väldigt bra under september och oktober, det finns vinster att ta av" säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan mäklare sade att statistik över de amerikanska producentpriserna var högre än väntat, vilket ger tryck på inflationen.

Aktier till ett värde av nära 25,8 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Swedish Match toppade förlorarlistan och backade 4:50 kronor till 114 efter att regeringen aviserat höjd skatt på tobak.

SKF steg efter sin rapport men sjönk tillbaka efterhand och stängde 2:75 kronor lägre på 114:50 kronor. Bolagets resultat var marginellt svagare än konsensus men analytiker Direkt talat med gav den ändå helt klart godkänt. På pluskontot ligger den sammantagna efterfrågeprognosen och att bolaget flaggar för kapitalstruktursåtgärder.

Även Sandvik och Atlas Copco drogs initialt med uppåt men var stängde även de lägre än måndagens stängningsnoteringar.

Stora Enso gick mot strömmen och steg 0,7 procent. Bolaget presenterade Jouko Karvinen, för närvarande chef för Philips Medical Systems, som ny vd och efterträdare till Jukka Härmälä.

Energisektorn var den enda bransch som handlades upp i takt med att oljepriset steg över 60 dollar per fat. Lundin Petroleum steg med 75 öre till 80:75 kronor.

Addnode till hörde vinnarna när aktien avancerade 4,5 procent till 25:70 kronor. Addnodes styrelse kommer att se över koncernens finansiella struktur och nuvarande utdelningspolicy. Addnode kommer även att sälja SIX till Ecovision.

Ljungberggruppen kan titulera sig tisdagens klara vinnare som meddelade att den går samman med Atrium steg 8,5 procent till 250 kronor.

Den svenska banksektorn följde sina europeiska kollegor ned. Handelsbanken minskade 5:50 kronor till 199 kronor och SEB backade 6 kronor till 203 kronor.

HQ Bank mer än fördubblade sitt resultat för det tredje kvartalet och ökade inflödet av nya pengar till 1,7 miljarder trots att det tredje kvartalet är det säsongsmässigt svagaste. Aktien steg inledningsvis men backade senare med 1 krona till 210.

Orc Software klättrade 8:25 kronor till 81:75. Bolaget rapporterade bättre omsättning och ett högre resultat än väntat. En analytiker sade att han tror att bolaget kommer att uppfylla både tillväxt- och marginalmålet då det fjärde kvartalet är ett starkt kvartal.

Ericssons sjönk 45 öre till 26:70 inför den amerikanska konkurrenten Motorolas presentation av sitt delårsresultat efter börsens stängning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?