1515

Räntor och valutor: Räntorna faller tillbaka

Svenska marknadsräntor sjönk svagt på tisdagen, vilket var i linje med den internationella utvecklingen.

Ingen inhemsk statistik väntas under tisdagen och därför riktas blickarna mot utlandet.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1050 noterades till 3,74 procent, 2 punkter ned från måndagens stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat på -8 punkter.

Viktigt för Europaräntorna blir det tyska ZEW-indexet och KPI-siffror för euroområdet. Enligt Bloomberg News enkät räknar analytiker med att KPI sjönk till 1,8 procent i september, från 2,3 procent i augusti, vilket också snabb-KPI visade.

ZEW-index över framtidsförväntningarna i Tyskland väntas ha stigit svagt till -20,0 i oktober, från -22,2 i september.

Nordea tror dock på en större förbättring än så, till - 15 och hänvisar till ett bättre nulägesomdöme.

Analytiker tror att ZEW-index kan få visst stöd i oktober från de lägre oljepriserna och den lite svagare euron.

Industriproduktionen i euroområdet i augusti presenteras också, och den väntas visa en uppgång med 1,3 procent jämfört med månaden före och med 4,0 procent jämfört med samma månad i fjol.

USA-räntorna pekade marginellt ned i den tidiga europeiska handeln, inför amerikansk statistik i eftermiddag.

Producentpriserna väntas ha sjunkit med 0,7 procent i september, jämfört med i augusti, och industriproduktionen bedöms ha minskat med 0,1 procent, enligt Bloomberg News.

Utländska investerares köp av amerikanska värdepapper väntas ha ökat till 56,5 miljarder dollar i augusti, upp från 32,9 miljarder dollar i juli.

På valutamarknaden hade dollarn blivit lite svagare mot både euron och yenen. Den senare uppgavs ha fortsatt gynnas lite av beskedet att den ryska centralbanken planerar att öka yeninnehavet i sin valutareserv.

Fed-ledamöterna Janet Yellen och William Poole bedömdes inte i sina framträdanden på måndagskvällen ha förändrat förväntningarna om att Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad nästa vecka.

Kronan hade blivit lite starkare mot dollarn, men lite svagare mot euron. Det kan uppmärksammas att Dagens Industri uppger att MAN kan komma att höja sitt bud på Scania.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?