1515

Oljebolag vinnare i Europa

Handeln i Europa trycktes ner efter att Asienbörserna sjunkit på morgonen på oro för att Nordkorea förbereder ännu ett kärnvapentest. Bank och finanssektorn var förlorare medan oljebolagen var vinnare.

Tyska ZEW-index som publicerades klockan 11.00 på tisdagen lyckades återigen överraska negativt vad gäller förväntningarna på framtida tillväxt.

Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland sjönk till -27,4. Förväntningarna pekade på -20,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Anmärkningsvärt var även att index för den nuvarande situationen i Tyskland steg till 42,9 från 38,9 månaden före. Analytiker hade väntat ett index på 41,0. Detta innebär att diskrepansen vad gäller finansmarknadens syn på nuvarande situation och framtida tillväxt fortsätter att glida isär.

Tillsammans med siffror för inflationen i EMU, som var överraskande låg, drog detta ner räntorna i Euroområdet och tyngde även börshumöret ytterligare.

Amerikanska spionsatelliter har upptäckt människor och lastbilar nära den plats där tester sprängdes den 9 oktober, vilket skulle kunna vara ett tecken på förberedelser för ett andra test.

Rapporterna satte press på Asienbörserna.

Rysslands premiärminister Mikhail Fradkov tror inte att Nordkorea kommer att genomföra ett andra test av kärnvapen och säger att de inte bör göra det. Han sade att ett andra test skulle göra situationen svårare.

I London pressades bankerna av vinsthemtagningar efter den senaste tidens uppgångar innan rapportsäsongen drar igång för finansbolagen. Sentimentet trycktes även av att Merrill Lynch, enligt AFX News, var större säljare inom finanssektorn under dagen.

Den franska lyxvarutillverkaren LVMH sjönk med 2,5 procent efter att ha rapporterat ett överraskande svagt tredje kvartal. Försäljningen uppgick till 3,6 miljarder euro, enligt Bloomberg News.

Oljepriset steg för fjärde dagen i rad efter att Opec ser ut att mötas den 19 oktober för att sänka produktionen med 1 miljon fat per dag.

Även kyligare väder driver upp priset nu när USA går in i en ny högsäsong för efterfrågan på olja. I Buffalo, New York, drabbades under gårdagen av ett kraftigt snöfall som slog ut elen för mer än 250.000 hushåll. Energibolagen var vinnare i Europa. BP steg med 1,6 procent och Total med 1 procent.

Marknadstemperatur ca klockan 11.30
DJ Euro Stoxx 50 -0,4%
Bloomberg European 500 -0,5%
London FTSE 100 -0,3%
Frankfurt DAX -0,8%
Paris CAC 40 -0,7%
Köpenhamn OMXC 20 -0,6%
Helsingfors OMXH 25 -0,2%
Oslo OBX oför.
Stockholm OMXS 30 -0,8%

Decemberterminen för brentoljan noterades till 61:85 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en uppgång med 19 cent jämfört med måndagens stängningsnotering.


Innehåll från AxisAnnons

Axis växer och anställer inom mjukvara och AI applikationer

Innovationsbolaget Axis Communications håller en hög tillväxttakt. Efterfrågan av Axis produkter och lösningar på den globala marknaden har inte avmattats i pandemin utan snarare tvärtom. Axis produkter bidrar inte bara till ökad trygghet i samhället utan är också ett verktyg för automation och effektivisering som i sin tur leder till klimatsmarta tekniklösningar.

Axis är en svensk tillverkare av nätverksbaserade lösningar inom områdena fysisk säkerhet och videoövervakning. Företaget är verksamt inom en rad marknadssegment, bland annat transport, infrastruktur, handel, bankväsende, utbildning, stat och kommun samt industri. 

Axis fortsätter att växa och anställer med bland annat fokus på spetstjänster inom mjukvara och AI.

– Kombinationen av en fin företagskultur, väldig innovationshöjd samt ett tydligt fokus på långsiktighet och hållbarhet både för individer och företaget var för mig viktiga aspekter i valet av arbetsgivare, säger Ola, Engineering Manager och fortsätter:

– Den enorma potentialen i att äga hela teknikstacken från hårdvara till mjukvara och användargränssnitt gör att stora idéer kan bli verklighet på Axis!

Han får medhåll av kollegan Jonna, Senior Data Scientist: 

– Med min bakgrund som Doktor i teoretisk kemi och i rollen som Senior Data Scientist tycker jag att det är motiverande att använda min tid och energi till att bidra till en positiv samhällsutveckling. 

Ett tryggare och smartare samhälle 

Sett i ett större perspektiv kan Axis produkter användas i många situationer där överföring av ljud och bild kan bidra till att förbättra verksamheter. Med den senaste tekniken inom AI samt intelligent analys kan Axis smarta kameror exempelvis assistera videoövervakning för säkrare och tryggare miljöer. Ett exempel är hur Axis kompletta lösningar med hårdvara och mjukvara hjälper återvinningsföretag att möta sina miljömål och samtidigt hålla arbetsplatsen trygg. 

– Med hjälp av artificiell intelligens (AI) i våra kameror arbetar vi för att göra våra användares vardag lättare. Våra kameror kan inte bara se utan också till viss del förstå vad det är de ser, säger Jonna.

Under Corona-pandemin användes Axis produkter och mjukvarulösningar bland annat för att effektivisera sjukvården genom att vårdpersonal inte lika ofta behövde vara i fysisk närhet med patienter. Således kunde mycket tid sparas på byte av skyddsutrustning och säkerheten ökade för både vårdgivare och för patienter.

– En häftig aspekt med mitt team och område är att vi löser allt på kameran. Vi använder inte en server- eller molnlösning för beräkningar utan allt görs inuti kameran. Våra applikationer använder objektdetektioner (bilar och människor) till en rad olika användningsområden. Vi assisterar övervakning genom att ge larm vid regelöverträdelse tex någon som klättrar över ett staket eller någon springer runt på en farlig plats såsom en motorväg, fyller Ola i. 

Genom att kombinera smart teknik och innovationsförmåga erbjuder således Axis lösningar baserade på bild, ljud och analys för att förbättra säkerheten och optimera affärsnyttan både för företag och samhälle.

– Det är vårt sätt att bidra till en tryggare morgondag. Därför är Axis det självklara valet för alla som vill göra skillnad i sitt arbete, avslutar Jonna. 

Om Axis Communications

Axis Communications är idag ca 4000 anställda och finns representerade i över 50 länder. 

Är idag branschledande inom nätverksvideo och erbjuder produkter och tjänster för videoövervakning och analys, passerkontroll, intercom och ljudsystem. 

Huvudkontoret finns i Lund sedan starten 1984. 

För mer information om lediga tjänster besök www.axis.com/careers 

Se filmen om AI Deep Learning från Axis  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Axis och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?