1515

Stockholmsbörsen: Avvaktande inför rapporter

Stockholmsbörsen ökade uppgången vid lunchtid på måndagen, i likhet med övriga större börser i Europa.

"Det är lugnt. Hade vi inte haft Scania att tala om så hade det varit ännu lugnare, trots att den underliggande trenden just nu är mycket stark. Allt som är konjunkturkänsligt har gått starkt framåt den senaste tiden. SKF:s rapport i morgon kan däremot påverka, antingen förstärka trenden eller bryta den", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 noterades OMXS30 till 1.096, vilket motsvarar en uppgång med 0,3 procent.

SKF presenterar sin rapport i morgon, tisdag, vilket är tidigt jämfört med kollegorna i verkstadssektorn. B-aktien steg 1 krona till 116,75 inför tisdagens kvartalssiffror, där ett resultat före skatt på 1.445 miljoner kronor väntas enligt SME Direkt. Sandvik och Atlas Copco steg men vinnare i verkstadssektorn var Gunnebo Industrier, upp närmare 5 procent.

H&M backade 1,50 kronor till 315 efter en septembersiffra som hamnade under förväntan. Försäljningen steg med 9 procent i september, att jämföra med SME Direkts estimat på 13,9 procent. Försäljningen i jämförbara butiker var oförändrad och här låg estimaten i snitt på 3,9 procent plus. Enligt analytiker var dock de inofficiella förväntningarna betydligt lägre. Flera av analytikerna talar om att en jämförbar försäljningsutveckling på ungefär plus 1 procent låg i korten.

"Vi ser en liten tillbakagång i aktien i dag men de investerare vi pratat med verkar nu fokusera mycket på försäljningen i oktober och framåt", säger en analytiker.

Ericsson var oförändrad på 27,30 och Nokia noterades 10 öre lägre till 149,30 kronor inför de bägge bolagens rapporter som väntas på torsdag. På morgonen kom Samsung med rapport och vid sidan av ett starkt kvartal i sig levererade bolaget positiva signaler för telefonmarknaden i stort. Prognosen för den globala mobiltelefonmarknaden 2006 höjs till 950 miljoner enheter. Tidigare prognos var 910 miljoner enheter.

Scania släppte sin definitiva rapport och det som stack ut nyhetsmässigt var facit över bolagets översyn av kapitalstrukturen. Scanialedningen konstaterar att bolaget har möjlighet att genomföra en särskild värdeöverföring till aktieägarna med upp till 7 miljarder kronor, motsvarande 35 kronor per aktie, före utgången av 2006.

"Det borde vara i linje med vad de flesta förväntat sig" säger John Hernander, fordonsanalytiker på Kaupthing, till Nyhetsbyrån Direkt.

Scanias B-aktie steg 6 kronor till 487. Volvos B-aktie hängde på lastvagns- och verkstadsracet och steg 4 kronor till 459 kronor.

SAS steg 50 öre till 100,75 kronor. Vid lunchtid kom beskedet att Mats Jansson, tidigare bland annat vd för Axfood, blir ny vd för flygbolaget.

Tradedoubler låg på vinnarlistan med en uppgång på 2,6 procent till 157,50 kronor efter att Dagens Industri pekat ut aktien som långsiktigt intressant och delat ut en köprekommendation.

Gruv- och råvarusektorn var en annan sektorvinnare. Boliden var upp 4,5 procent till 159,50 kronor och Scanmining som steg 3,6 procent. Branschkollegan Lundin Mining var 6,5 procent upp.


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?