1515

Stockholmsbörsen: Fall från hög höjd

Vinsthemtagningar i Ericsson och Telia Sonera tryckte ner OMXS30 till negativa nivåer under morgonhandeln på fredagen efter att OMXS30 på torsdagen nådde en ny toppnivå.

Intresset var fortsatt stort för Scania-aktierna men även Boliden och H&M. Pergo rasade med 11 procent efter vinstvarning.

Klockan 10.15 noterades OMXS30 till 1091,8, vilket motsvarar en nedgång med 0,5 procent. DJ Stoxx 50 sjönk samtidigt med 0,2 procent.

"Det är lite vinsthemtagningar i framför allt Ericsson men även i Telia Sonera. Ericsson har ju gått väldigt starkt sedan i augusti och fick extra fart i veckan efter Sony Ericssons rapport. Börsen är lite överköpt och man drar ned positionerna inför helgen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson hade en fortsatt stark dag på New Yorkbörsen men backade i den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Bolaget lämnar precis som Nokia rapport på torsdag nästa vecka.

På måndag släpper H&M sina månadsrapport för september. Aktien har gått starkt sedan delårsrapporten för ett par veckor sedan. Trots att signalerna är lite blandade för klädförsäljningen under september fortsätter aktien att stiga inför månadsrapporten. Den väntas visa att försäljningen ökade med 13,9 procent jämfört med samma månad förra året. Aktien steg med 2 kronor till 319,50. Aktien är, liksom många andra aktier för närvarande, något överköpt.

Boliden fortsatte tuffa på mot med ytterligare 1 krona till 155,50. Lundin Mining gick motsatt väg och sjönk med 2 kronor.

Pergo sänker prognoserna för i år. Nettoomsättningen väntas öka med mellan 2 och 4 procent, att jämföra med tidigare prognos om en tillväxt på minst 15 procent. Aktien sjönk med 11 procent till 48 kronor.

På grund av den stundande vintern Lundin Petroleum har beslutat att skjuta fram borrningen Morskoye nr 1, i Laganskyblocket, offshore Kaspien, till andra kvartalet 2007. Rykten om detta gick i svang redan under torsdagen, vilket Nyhetsbyrån Direkt kunde berätta. Aktien steg med 50 öre till 79,50.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?