1515

Wall Street: Inflationsoro tyngde

USA-börserna stängde på minus på onsdagskvällen. Svaga rapporter och uttalanden från den amerikanska centralbanken om fortsatt inflationsrisk pressade kurserna.

Vid stängning hade Dow Jones backat med 0,2 procent till 11.850 och Nasdaq Composite sjunkit med 0,3 procent till 2.308. Även S&P 500 föll tillbaka med 0,3 procent.

Aktieomsättningen under onsdagen uppgick till 1.536 miljoner på New York-börsen och till 959 miljoner på Nasdaq Composite.

Under onsdagskvällen släpptes protokollet från det senaste Fed-mötet den 20 september. Där framkom att den amerikanska centralbanken ser en "betydande risk" för att inflationen inte kommer att avta i enlighet med det som banken tidigare förutspått vilket fick marknaden att reagera negativt.

"Investerarna är oroliga för att Fed går från att möjligtvis sänka räntan till att eventuellt höja den. Även ett par svaga rapporter och utvecklingen i Nordkorea oroar", sa Anita Clemons på New Covenant Trust, enligt Bloomberg News.

Dagens stora förlorare var aluminiumjätten Alcoa som backade 5,1 procent efter en överraskade svag rapport på tisdagskvällen. Efter rapporten sänkte JP Morgon Alcoas vinstprognos för helåret 2006.

Även investmentbanken Legg Mason redovisade en svag rapport vilket fick aktien att rasa 17,3 procent.

De amerikanska internetmäklarna pressades efter att Bank of America kommit med ett förmånligt erbjudande till sina kunder. Bland dem Etrade som tappade hela 8,8 procent.

Råoljepriset fortsatte ned under onsdagen vilket bland annat fick Exxon tappa 1 procent.

Bland de svenskrelaterade aktierna stängde Ericsson 28 öre högre och Astra Zeneca marginellt lägre jämfört med stängningskurserna i Stockholm.

På räntemarknaden hade den tioåriga räntan gått upp 5 punkter till 4,80 procent jämfört med tisdagens stängning.Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?