1515

Sony Ericsson satte fart på börsen

Stockholmsbörsen steg på onsdagen med Ericsson i spetsen, sedan Sony Ericsson överraskande släppt en kanonrapport för tredje kvartalet.

OMXS-index steg med 0,7 procent till 345,4. Det nya OMX Nordic 40-indexet gick upp med 0,9 procent. Omsättningen uppgick till 26 miljarder kronor.

Stockholmsbörsen sjönk till en början. Även i resten av Europa rörde sig börserna försiktigt nedåt i öppningen. Men under eftermiddagen började det hända saker. Mobiltillverkaren Sony Ericssons siffror för tredje kvartalet kom av misstag ut förväg i ett internt mejl. Därför tvingades bolaget släppa rapporten i förväg. Den skulle annars ha publicerats tidigt på torsdagsmorgonen.

I resultatet för tredje kvartalet redovisar det svensk-japanska företaget en rekordvinst före skatt på 433 miljoner euro, drygt 4 miljarder kronor. Det betyder en vinstökning på utmärkta 187 procent.

Siffrorna satte fart på delägaren Ericssons aktie som vid stängning hade gått upp 4,6 procent till 27:40 kronor. Konkurrenten Nokia steg med 1,7 procent till 148:70 kronor.

Investor, som också rapporterar på torsdagsmorgonen, steg med 2,3 procent till 159 kronor. Scania, där Investor är näst största ägare, backade med 0,9 procent till 428:50 kronor. Den tyska lastbilstillverkaren MAN kräver att Scania lovar att inte komma med ett motbud eller medverkar till en uppstyckning av MAN för att dra tillbaka det fientliga budet på Scania, enligt tidningen Financial Times källor.

Konkurrenten Volvo gick upp med 0,3 procent till 446:50 kronor.

WM-data, som håller på att köpas upp av brittiska Logica, gick upp med 1,8 procent till 27:70 kronor. När anmälningsperioden gick ut i fredags stod drygt 85 procent av WM-datas ägare bakom Logicas erbjudande.

Tele 2 var näst bästa storbolag, upp 3,4 procent till 76:25 kronor. Sämst gick Electrolux, ned 1,4 procent till 124:25 kronor.

Rapportperioden för det tredje kvartalet inleddes på onsdagen. Nätmäklaren Avanza redovisar en kraftig vinstökning för årets nio första månader. Aktien föll med 2,1 procent till 125:75 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?