1515

Rapportångest på Stockholmsbörsen

I ett knapert nyhetsflöde inledde Stockholmsbörsen onsdagen med att lamt följa Europa nedåt. Nedgången var bred och mönstret bröts endast av ett fåtal aktier, däribland Tele2 och rapporterande Avanza.

Strax efter klockan 10.00 noterades OMXS30 till 1.065,5, vilket motsvarar en nedgång med 0,6 procent. DJ Stoxx 50 backade samtidigt med 0,2 procent medan OMX Nordic 40 samtidigt var ned 0,4 procent.

"Verkar som får en liten rekyl som bottnar i Alcoa-rapporten i USA i går. Det har kanske skapat en liten ångest inför rapporterna. Samtidigt ska man komma ihåg att det har gått väldigt starkt den senaste tiden, så det är inte konstigt med en liten rekyl", säger en mäklare till Direkt.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa redovisade efter stängning på tisdagskvällen ett resultat långt under analytikernas förväntningar. Aktien föll kraftigt under efterhandeln, liksom Genentech som också rapporterade.

Säljtrycket i Stockholm var ganska jämnt fördelat med viss fokusering kring Electrolux och Holmen som båda handlades ned med strax över 1 procent. Precis som det brukar vara vid indexminus tillhörde läkemedel och hälsovårdsaktier det som gick bäst.

Av aktierna inom OMXS30 var Tele2 var morgonens vinnare, upp 1 krona till 74:75 kronor. Bolaget är på rätt väg sedan det franska problembarnet har sålts, skriver Affärsvärlden i sitt senaste nummer.

Teliasonera backade samtidigt 20 öre till 49:30. Bolagets styrelse vill inte öka belåningen och ge extrautdelningar såsom Christer Gardell och Cevian påstås vilja göra, enligt en artikel i Dagens Industri.

Avanza delårsrapport visade ett nettoresultat om 134 miljoner kronor de första nio månaderna i år. Avanza bedömer att bolaget kommer att ha en stark vinstökning under 2006 jämfört med föregående år. Aktien i nätmäklaren handlades upp 2,1 procent. Konkurrenten Nordnet hängde med upp med nästa lika mycket.

"Resultatet var bättre än väntat. Avanza var framförallt bättre på att kapa kostnader tredje kvartalet, vilket bolaget också lovade i andra kvartalet. Kundtillströmningen och nettosparandet var däremot sämre, vi hade nog förväntat oss fler kunder med den omfattande marknadsföringen av Avanza Zero som vi sett", säger Magnus Dagel, analytiker Redeye.

Ericsson, som under förmiddagen håller presskonferens om sin multimediesatsning, var oförändrad på 26:20 kronor. Till Nyhetsbyrån Direkt säger Johan Bergendahl, Ericssons marknadschef, att Ericssons tillväxt inom Multimedia de närmaste åren kommer att följa marknadens utveckling, kanske till och med slå den.

Gårdagens vinnare, Volvo och Boliden, hade inte samma framgångar. Volvos B-aktie rekylerade ned 1:50 kronor till 443:50 medan Boliden i stort sett var oförändrad och klarade sig därmed relativt bra jämfört med de europeiska sektorkollegorna som sammantaget tillhörde förlorarlistan.

Tv-apparatsproducenterna, tillika Micronics kunder, kommer åter att investera i produktionsutrustning vad det lider, skriver Affärsvärlden som råder till köp. Micronic tog ett skutt uppåt till 71 kronor, 2 kronor högre än igår.

Metro, som fick en säljrekommendation av samma tidning, backade 3,4 procent till 8:60 kronor och tillhörde därmed öppningens klaraste förlorare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?