Annons

Wall Street stängde över magisk nivå

Börserna på Wall Street steg under måndagen och Dow Jones Industrial Average, DJIA, stängde på över 11.000 punkter.

Det var framförallt stora bolag som General Motors och JP Morgan som gick bra efter analytiker uppgraderingar. Även det sjunkande oljepriset bidrog till den positiva utvecklingen.

DJIA slutade på
11.012 motsvarande 0,5 procent upp, vilket rönte ett stort intresse på marknaden. Det är den högsta noteringen sedan juni 2001, enligt Bloomberg News.

"Den milstolpen kommer
att dra till sig fler investerare till börsen. Jag träffar en hel del investerare som sysslat med andra tillgångar än aktier för en tid, men det här kommer säkert öka spänningen", sade Louis Navellier förvaltare vid Navellier & Associates, till Bloomberg News.

Nasdaq stängde upp
med 0,6 procent medan S&P 500 noterades 0,4 procent högre.

Omsättningen uppgick till
1.580 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till över 2.000 miljoner aktier.

Priset på råolja
föll tillbaka med 1,3 procent i New York på förväntningar om en minskande efterfrågan till följd av det bilda vädret i USA vilket spädde på den positiva utvecklingen på börserna.

General Motors steg
7,7 procent. Biltillverkarens försäljning i Europa steg under 2005 och en uppgradering från investmentbanken Goldman Sachs hjälpte till att lyfta aktien.

Även kollegan Fords
aktie drogs med och steg drygt 1 procent.

JP Morgan steg
1,6 procent sedan Prudential höjt rekommendationen till neutral från undervikt. Prudential förväntar sig förbättringar inom JP Morgans investmentbanking verksamhet framförallt utanför USA. Prudential höjde också rekommendation för Merrill Lynch men till övervikt från tidigare neutral. Aktien steg 1,5 procent.

IBM backade 1,4
procent sedan JP Morgan sänkt sin rekommendation till neutral från övervikt för aktien. Bland argumenten för sänkningen fanns en förväntan om ökad konkurrens under 2006 med minskade intäkter och lönsamhet som följd. Även Amazon.com föll efter en nedgradering till undervikt från neutral av JP Morgan. Aktien tappade 1,7 procent. Investmentbanken förväntar sig att bolaget kommer att växa sämre än branschsnittet i år och nästa år då allt fler konsumentkedjor utvecklar sitt koncept på Internet.

Sun Microsystems tappade
1,4 procent sedan bolagets aktie nedgraderats till 'underperform' från 'market perform' av Sanford C Bernstein & Co. Motiveringen från investmentbanken var att det är osannolikt att bolagets finansiella situation väsentligt kommer att förbättras under följande kvartal.

Prudential Equity uppgraderade
Cisco samtidigt som rekommendationen för konkurrenten Juniper Networks sänktes. Cisco klättrade 1,6 procent medan Juniper tappade med över 4,6 procent.

Alcoa, världens största
aluminiumtillverkare steg 1,1 procent inför bolagets resultat som väntas efter börsens stängning på måndagen.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,37 procent, vilket var en punkt lägre jämfört med fredagens handel.

Ericsson stängde på
oförändrat jämfört med stängningskursen i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?