1515
Annons

Wall Street stängde över magisk nivå

Börserna på Wall Street steg under måndagen och Dow Jones Industrial Average, DJIA, stängde på över 11.000 punkter.

Det var framförallt stora bolag som General Motors och JP Morgan som gick bra efter analytiker uppgraderingar. Även det sjunkande oljepriset bidrog till den positiva utvecklingen.

DJIA slutade på
11.012 motsvarande 0,5 procent upp, vilket rönte ett stort intresse på marknaden. Det är den högsta noteringen sedan juni 2001, enligt Bloomberg News.

"Den milstolpen kommer
att dra till sig fler investerare till börsen. Jag träffar en hel del investerare som sysslat med andra tillgångar än aktier för en tid, men det här kommer säkert öka spänningen", sade Louis Navellier förvaltare vid Navellier & Associates, till Bloomberg News.

Nasdaq stängde upp
med 0,6 procent medan S&P 500 noterades 0,4 procent högre.

Omsättningen uppgick till
1.580 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till över 2.000 miljoner aktier.

Priset på råolja
föll tillbaka med 1,3 procent i New York på förväntningar om en minskande efterfrågan till följd av det bilda vädret i USA vilket spädde på den positiva utvecklingen på börserna.

General Motors steg
7,7 procent. Biltillverkarens försäljning i Europa steg under 2005 och en uppgradering från investmentbanken Goldman Sachs hjälpte till att lyfta aktien.

Även kollegan Fords
aktie drogs med och steg drygt 1 procent.

JP Morgan steg
1,6 procent sedan Prudential höjt rekommendationen till neutral från undervikt. Prudential förväntar sig förbättringar inom JP Morgans investmentbanking verksamhet framförallt utanför USA. Prudential höjde också rekommendation för Merrill Lynch men till övervikt från tidigare neutral. Aktien steg 1,5 procent.

IBM backade 1,4
procent sedan JP Morgan sänkt sin rekommendation till neutral från övervikt för aktien. Bland argumenten för sänkningen fanns en förväntan om ökad konkurrens under 2006 med minskade intäkter och lönsamhet som följd. Även Amazon.com föll efter en nedgradering till undervikt från neutral av JP Morgan. Aktien tappade 1,7 procent. Investmentbanken förväntar sig att bolaget kommer att växa sämre än branschsnittet i år och nästa år då allt fler konsumentkedjor utvecklar sitt koncept på Internet.

Sun Microsystems tappade
1,4 procent sedan bolagets aktie nedgraderats till 'underperform' från 'market perform' av Sanford C Bernstein & Co. Motiveringen från investmentbanken var att det är osannolikt att bolagets finansiella situation väsentligt kommer att förbättras under följande kvartal.

Prudential Equity uppgraderade
Cisco samtidigt som rekommendationen för konkurrenten Juniper Networks sänktes. Cisco klättrade 1,6 procent medan Juniper tappade med över 4,6 procent.

Alcoa, världens största
aluminiumtillverkare steg 1,1 procent inför bolagets resultat som väntas efter börsens stängning på måndagen.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,37 procent, vilket var en punkt lägre jämfört med fredagens handel.

Ericsson stängde på
oförändrat jämfört med stängningskursen i Stockholm.


Hemlig statistik: Så hög är blankningsgraden i storbolagen egentligen

Statistik från Finansinspektionen som Di har tagit del av visar att blankningsgraden i flera storbolag är betydligt högre än vad som framgår i det publika blankningsregistret.

Fastighetsbolaget SBB har en avsevärt högre blankning än den som syns i det publika registret. Vitvarujätten Electrolux ligger på en tvåsiffrig blankningsgrad. 

”Målet borde vara att ha så korrekta siffror som möjligt. Nu är det nästan vilseledande”, säger Fredrik Warg, global chef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB.

SBB:s vd Ilija Batljan, Electrolux vd Jonas Samuelson och Sinch vd Oscar Werner.
SBB:s vd Ilija Batljan, Electrolux vd Jonas Samuelson och Sinch vd Oscar Werner.Foto:Jesper Frisk, Amanda Lindgren, Pressbild

Tröskelvärdet för anmälningsplikten vid en blankning ligger på 0,1 procent av aktiekapitalet. Det betyder att alla blankningar som är större än 0,1 procent av aktiekapitalet i det kortade bolaget måste anmälas till Finansinspektionen, som sedan registrerar det. Samtidigt är det bara blankningar som överstiger 0,5 procent av kapitalet som hamnar i det publika blankningsregistret, alltså det register som går att hitta på FI:s hemsida. Det har lett till stora skillnader mellan den faktiska blankningsgraden – och den som syns i det publika registret. 

”Man kan fråga sig om det ens finns någon anledning till att ha statistiken. Ska man ha den så borde målet vara att den ska vara så korrekt som möjligt. Nu blir det nästan vilseledande”, säger Fredrik Warg, global chef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB.

Statistik från FI, som Di har tagit del av, visar att flera bolag har betydligt högre blankningsgrad än vad de publika siffrorna visar. Färsk statistik från Finansinspektionen visar att graden stiger rejält när man adderar de mindre positionerna, det vill säga de positioner som inte syns i det publika registret.

I storbolagsindexet OMXS30 är de flesta bolagen blankade, borträknat ABB som inte omfattas av Finansinspektionens anmälningskrav då bolagets huvudsakliga handel sker i Schweiz. Det kan jämföras med det publika registret – där endast elva bolag framgår som blankade. 

”Kortsiktigt är det ett surare börsklimat, och det mesta talar för att kvartal två blir fortsatt tuffare än det första. Vi kan förvänta oss att negativ bolagsdata kommer bidra till att ökade blankningspositioner kommande veckor”, säger Fredrik Warg.

Adderar man de positioner som är mindre än 0,1 procent av bolagens kapital blir blankningsgraden ännu högre. Men eftersom Finansinspektionen inte för statistik över de positionerna är det svårt att skapa sig en uppfattning om hur mycket det handlar om.

”Det är svårt att säga. Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte – utan kan bara spekulera. Jag tror däremot att det är en siffra som kan tillta ganska mycket om det blir mer osäkerhet”, säger Fredrik Warg.

Det mest blankade bolaget är vitvarujätten Electrolux. Blankningsgraden uppgick den 18 maj till 13,9 procent av kapitalet, vilket kan jämföras med de publika positionerna på 7,9 procent. Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB Markets, säger att han förstår varför aktien ligger på så höga nivåer.

”Det är väl där det ryktas om att Electrolux ligger, det en väldigt hög nivå. Jag förstår varför man vill blanka aktien. Dels är man rädd för vart privatkonsumtionen ska ta vägen, dels har vi skenande råvarupriser och på det har du ganska stora valutarörelser.”

Fastighetsbolaget SBB är det näst mest blankade bolaget på storbolagslistan – med 10,6 procent av kapitalet. I det publika registret uppgår blankningsgraden till 2,2 procent – vilket betyder att 8,4 procent är blankat i korta nettopositioner som är mindre än 0,5 procent av kapitalet – och därmed inte framgår i det publika registret. 

De dominerar med andra ord när det kommer till skillnad mellan den publika och faktiska blankningsgraden. Hela 8,5 procent – motsvarande 3,7 miljarder kronor av hela börsvärdet – hittas i korta positioner som inte syns i Finansinspektionens blankningsregister. 

Så sent som i februari gick SBB:s vd Ilija Batljan ut och sa att bolaget var utsatt för en synkroniserad blankningsattack – designad för att gå under radarn. Vid det tillfället fanns det inga publika blankningar i bolaget. 

”Det visar väl också att det är väldigt många som kortar den. Det är flera mäklarfirmor som har kommit med säljanalyser, även vi har en säljrekommendation på bolaget”, säger Anders Rudolfsson.

Samtidigt pekar Fredrik Warg på faktorer som negativ press och en osäkerhet i kassaflödet som orsaker till den höga blankningsgraden.

”Rent krasst har SBB varit väldigt aggressiva i sina fastighetsförvärv, och det är det vi ser nu att det straffar sig lite grann kortsiktigt. Jag vill dock vara noga med att påpeka att vi (SEB, red anm.) varken tycker det här är rätt eller fel, utan det är en generell bild av det.”

Meddelandetjänstbolaget Sinch placerar sig på en tredje plats – med 9,25 procent av kapitalet blankat, också en bra bit över de 3,25 procent som syns i det publika registret. 

”Jag tror att det hänger ihop med det svaga intresset för tech just nu, sektorn har också haft höga multiplar. De har även haft ett par kvartal där man inte har levererat enligt förväntansbilden. Men 10 procent är ganska mycket”, säger Anders Rudolfsson.

Skanska och Essity står nollade i det publika registret – men i själva verket är 3,5 respektive 3 procent av kapitalet blankat. Även Evolution har en blankningsgrad som uppgår till 2 procent av kapitalet – samtidigt som det publika registret ekar tomt.

”Går man in på Evolution i Holdings (tjänst som tillhandahåller finansiell information) ser man inga blankningar, bara en sån sak är intressant. Många av de här bolagen har större blankningar än det vi ser i de publika blankningsregisterna.”

Det enda bolaget på storbolagslistan som inte är blankat är ABB. Dock saknas det nödvändigtvis inte blankningar i bolaget – utan det grundar sig i bolagets dubbelnotering i Schweiz. 

”Om den huvudsakliga handeln sker i tredje land så ska korta nettopositioner inte rapporteras till FI”, skriver FI.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?