1515
Annons

Wall Street: Dow Jones nära magisk nivå

Efter flera starka börsdagar i USA handlades terminerna negativt under måndagsmorgonen, men stärktes successivt under måndagen.

Strax före klockan 15.00 indikerar terminen för Dow Jones oförändrad öppning medan S&P visar en nedgång och Nasdaq en uppgång.

Nyheten om att
vicepresidenten Dick Cheney lagts in på sjukhus för andningssvårigheter, gav ingen större reaktion på marknaden.

Förra veckan gick
USA starkt hela veckan på grund av förväntningar om att den långa raden av amerikanska räntehöjningar går mot sitt slut och spekulationerna om kommande företagsuppköp.

En i princip
enig analytikerkår tror nu att Federal Reserves höjer räntan med 25 punkter till 4,50 procent den 31 januari. Men meningarna går isär vad gäller Feds nästa steg och många ser nu extra noga på den ekonomiska statistik som finns tillgänglig, och kommande siffror, för att försöka utröna vad Fed kan tänkas göra under våren.

Den amerikanska agendan
är tunn i inledningen av veckan. På fredag presenteras framför allt PPI och detaljhandel.

Dow Jones Industrial
Average steg 0,7 procent i fredags till 10.959, vilket endast är 41 punkter från den magiska 11.000-gränsen. Nasdaq noterades till 2.305,6, vilket är den hösta nivån sedan maj 2001.

GM handlades upp
på förmiddagen i Europa efter att företaget meddelat att försäljningen i Europa stigit med 1 procent.

IBM och Amazon.com
sjunker i förhandeln efter att JP Morgan nedgraderat aktierna.

Prudential har tagit
ett bett i tekniksektorn och uppgraderar Cisco samtidigt som rekommendationen för konkurrenten Juniper Networks sänks.


Bageri i konkurs – skyller på Coop: ”Blev en dödsstöt”

Efter drygt 100 års företagshistoria gick Arvikabageriet Nordells i graven. Spiken i kistan, uppger den tidigare ägaren, blev en affärsuppgörelse som Coop sedan backade från. 

”Jag var väl dum och naiv som litade på dem”, säger Mikael Sundström. 

Coop har en annan version av vad som hänt.

Mikael Sundström.
Mikael Sundström.Foto:Tommy Pedersen

I slutet av maj ansökte Nordells bageri i Arvika – en lokal profil på brödmarknaden – om konkurs. Bagaren och delägaren Mikael Sundström sätter därmed punkt för fyra kämpiga år, som startade med en lovande affär och en större investering.

När Coop i Värmland lade ned sitt lokala bageri, blev Nordells uppvaktade om att leverera bröd till 37 Coop-butiker i regionen. 

”Det fanns inte på kartan att vi skulle klara det. Men om vi fick ett år på oss att bygga ut var vi beredda att köra.”

Bageriet satsade, enligt egna uppgifter, omkring 5 miljoner kronor på utbyggnaden och nya maskiner för att växla upp produktionen. Banken beviljade krediter tack vare affären och avtalet med Coop, uppger Mikael Sundström. 

När man året därpå, sommaren 2018, stod redo att förse Coop-butikerna med bröd, skruvade kedjan ned den ordervolym som hade varit aktuell när man satte affären, fortsätter han. 

”Volymen var nästan 50 procent mindre än den som var tänkt från början. Där stod vi med alla fasta kostnader och dubbel hyra mot tidigare. Det blev en dödsstöt. Ganska synd på ett bageri som funnits sedan 1911.”

Vad stod i avtalet?
”Vi hade ett samarbetsavtal som var undertecknat av dåvarande vd för Coop, men det stod ingenting om volymer. Jag var väl dum och naiv som litade på dem.”

Förra året gjorde bageriet en rekonstruktion, men med snabbt ökade priser återstod slutligen enbart konkurs som alternativ. 

Fanns ingen väg framåt med Coop?
”Vi har pratat med dem, det har inte saknats chanser att rädda oss. Hade vi inte gjort utbyggnaden skulle vi inte ha hamnat i den här situationen.”

På Coop har man en annan bild av saken. Under tiden som Nordells färdigställde sin nya bageridel tecknade man avtal med en lokal konkurrent, vars bröd blev populära. 

”Vi valde att ha kvar båda alternativen. I slutänden är det kundens efterfrågan som styr”, kommenterar Klas Olsson, koordinator på Coop i Värmland. 

Coop hade inte heller avtalat om inköpsvolymer med Nordells, säger han vidare. 

”Nordells har ett klassiskt recept på tekakor. Dagligvarubranschen förändras ständigt. När kunderna efterfrågar grovt bröd, kan vi inte tvinga på dem vitt bröd. Nordells hade kunnat styra om sin produktion.”

Vidare anser Klas Olsson att Coop gjorde mycket för att stötta Nordells försäljning i butikerna. 

”Vi har kört kampanjer och annonser för att hjälpa dem att bibehålla volym. Vi körde till och med en fördelning vad gäller Nordells produkter, vilket ledde till att butikerna blev tvungna att slänga bröd.”

Hur ser du på bageriets investering?
”Det är väldigt beklagligt så klart. Nordells är en lokal leverantör, hade vi kunnat skulle vi gjort mer. Men vi kan inte fortsätta skicka ut bröd som inte går att sälja.”

Varför lade ni ned ert eget bageri?
”Vi hade ett fullsortimentsbageri med stora investeringsbehov. Det var ett stort bageri där Coop Värmland var enda kunden. Vi fick det inte att gå ihop, det gick inte att nå lönsamhet.”

Mikael Sundström driver i dag vidare verksamhetens konditoridel som är ett eget bolag.  

Vad har du lärt dig av konkursen?
”Att aldrig lita på någon, och att ha allt avtalat skriftligen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?