1515
Annons

Europabörser: Uppgång i spåren av USA

Europabörserna handlades överlag upp på måndagen efter förra veckans starka avslutning i USA, stigande råvarupriser och spekulationer om företagsaffärer.

I London hade FTSE stigit med 0,1 procent vid 14.30- tiden. Högst bland vinnarna lade sig HSBC med en uppgång på 2,3 procent efter en uppgradering av Citigroup. BHP Billiton steg på grund av ökade råvarupriser och BP till följd av stigande oljepriser.

"Inom gruvindustrin finns
det fortfarande utrymme för uppgångar", sa Gary Dugan vid Barclays Investment Services till Bloomberg News.

I Tyskland följde
DAX-index utvecklingen i USA och index steg med 0,2 procent. Ledande var Daimler Chrysler, som steg med 2,5 procent efter att ha meddelat att försäljningen ökat med 3,8 procent under förra året. Financial Times rapporterar även att företaget har anlitat Goldman Sachs för att eventuellt avyttra bilmärket Smart som inte lyckas uppnå lönsamhet.

SAP hörde till
vinnarna med en uppgång på 1,2 procent på spekulationer om att företaget ska kunna visa rekordresultat för det fjärde kvartalet, där rapporten ska släppas den 25 januari.

I Frankrike steg
CAC40 med 0,3 procent under dagen. Renault hörde till vinnarna efter att CFSB uppgraderat företaget från neutral till outperform.

Den danska börsen
var en av få börser som visade minus under dagen med en nedgång på 0,3 procent. Bland förlorarna toppade TDC, som sjönk 2,6 procent till 368 danska kronor. Detta efter att storägaren ATP meddelat att den inte accepterar privat equity-konsortiet NTCs bud om 382 danska kronor per aktie eftersom det anses vara för lågt.

Marknadstemperatur klockan 14.30

DJ Euro Stoxx 50 +0,4%
Bloomberg European 500 +0,9%
London FTSE 100 +0,2%
Frankfurt DAX +0,2%
Paris CAC 40 +0,3%
Köpenhamn OMXC 20 -0,3%
Oslo OBX +0,5%
Helsingfors OMXH +0,7%
Stockholm OMXS 30 +0,7%

Februariterminen på brentolja 63,10 USD/fat på IPE,
en uppgång med 40 cent från fredagen.

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera