1515

Stockholmsbörsen: Nasdaq väntas ge stöd i öppningen

Stockholmsbörsen väntas öppna onsdagen med något stigande kurser efter att New Yorkbörsen haft ännu en positiv handelsdag under onsdagen, vilket följdes upp med en positiv utveckling i Asien.

Stockholmsbörsen stänger dock redan klockan 12.50 vilket innebär att många mäklare redan tagit helgledigt och volymerna förväntas bli små.

Ett orosmoment som
finns i marknaden är dollarn som snabbt försvagas mot svenska kronan och hur detta kommer att slå på de svenska exportbolagen. USA-terminerna pekar svagt nedåt på morgonen.

Dow Jones stängde
0,3 procent upp på 10.880 och Nasdaq 0,8 procent upp på 2.263. Nasdaq handlas nu nära fyraårshögsta och kommentatorerna pekar på ett möjligt teknikrally inför den stundande rapportperioden.

Cisco visade ytterligare
styrka under onsdagen och steg med 2,3 procent för andra dagen i följd. Även Nokia hörde till vinnarna och steg med 2,1 procent. Ciena steg med 3,2 procent, Nortel med 1,9 procent, Motorola med 1,2 procent, Lucent med 1,1 procent och Ciena med 3,9 procent. Motorola och Ciena fortsatte stiga på efterbörsen medan Nokia och Lucent sjönk tillbaka något. Intel steg med 1,3 procent.

Även Ericsson följde
med i telekomvågen men orkade inte följa med i samma takt och steg med 0,8 procent. Ericsson försvagade med 2 cent på efterbörsen, dock under låg omsättning. Efter dollars försvagning och omräknat till svenska kronor innebär detta att Ericsson stängde 4 öre under den svenska stängningskursen i USA, det vill säga på 27,76.

Bland svenska aktier
i USA noteras Autoliv upp 4,22 kronor jämfört med i Stockholm och Volvo upp 1,39 kronor.

Bland svenska bolags
konkurrenter i USA utmärker sig framför andra Kennametal som steg 4,7 procent och Timken med 2,3 procent. Kennametal uppgraderades under gårdagen av Key Banc Capital.

I dags släpper
H&M:s konkurrenter i USA siffrorna för försäljningen i december. Däribland finns GAP som släpper sina siffror omkring 14.30.

Epicept börjar handlas
på Nasdaq efter fusionen med Maxim. På Stockholmsbörsen inleds handeln den 9 januari.

På makrosidan är
intresset framför allt riktat mot statistiken för tysk industriorder klockan 12.00 och i USA släpps ISM för tjänstesektorn klockan 16.00. I USA är fokus annars på sysselsättningssiffrorna som släpps på fredag klockan 14.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?