1515
Annons

Olja i fokus på Europabörserna

Europabörserna var överlag upp under tisdagens handel med energi- och råvarubolag bland vinnarna. Positiva USA-terminer gav stöd åt handeln.

Londonbörsen öppnade med att stiga 1,1 procent den första handelsdagen för året efter att ha varit stängd på måndagen. Bland vinnarna fanns BP som gick upp 1,7 procent och Shell som steg 2 procent. Aktierna gynnades av högre oljepriser på grund av bråket mellan Ryssland och Ukraina om gasleveranser.

I Tyskland steg
DAX-index med 0,7 procent i förhoppning om en positiv utveckling på USA-börserna.

"Marknaden är likviditetsstyrd
i dag och vi hoppas på större volymer efter flera dagars låg omsättning under förra veckan och i går", säger en mäklare till Bloomberg News.

I Tyskland hörde
Volkswagen till vinnarna med en uppgång på 3 procent efter att företaget tillkännagivit att de fått sex budgivare på företagets hyrbilsverksamhet.

I Frankrike avancerade
CAC40 0,9 procent. Peugeot och Renault fortsatte att stiga med cirka 1,5 procent efter måndagens siffror över nybilsförsäljningen, som inte var så dåliga som befarat. Övriga aktier på vinnarlistan var energibolag som Total och Technip. Gaz de France hörde till vinnarna efter att Deutsche Bank lämnat en köprekommendation på företaget.


Marknadstemperatur klockan 14.30
===================================
DJ Euro Stoxx 50 +1,0%
Bloomberg European 500 +0,8%

London FTSE 100 +1,1%
Frankfurt DAX +0,7%
Paris CAC 40 +0,9%

Köpenhamn OMXC 20 +0,3%
Oslo OBX +1,0%
Helsingfors OMXH +1,0%
Stockholm OMXS 30 +0,6%

Februaritermin på brentolja stod i 59:77 USD/fat,
en uppgång med 79 cent från fredagen.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer 

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit. 

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?