1515

Wall Street: Cat vinnare på stigande börser

New Yorkbörserna steg på torsdagen. Starka rapporter från bland andra Caterpillar och Lockheed Martin i kombination med positiva besked från statistikfronten neutraliserade General Motors rapportbesvikelse.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,9 procent högre på 10.809. Torsdagens uppgång innebär att Dow Jones nu ligger på plus sedan årsskiftet. S&P 500 var upp 0,7 procent medan Nasdaq noterades 1,0 procent högre.

Omsättningen uppgick till
1.982 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till 2.434 miljoner aktier.

"Pessimismen kring resultatrapporter
var överdriven. Vi har haft en del missar men företagen slår generellt fortfarande estimaten", sade Alessandra Qurini, portföljhanterar på Aletti SGR, till Bloomberg News.

Caterpillar steg 4,9
procent efter överraskat marknaden med ett bättre resultat än väntat, på 1:20 dollar jämfört med snittprognosen på 1:10 dollar per aktie, enligt Thomson Financial. Bolagets rapport innehöll dessutom en höjd vinstprognos för 2006.

Aluminumföretaget Alcoa handlades
upp 3,5 procent och stod, näst efter Caterpillar och Honeywell, för den största uppgången i DJIA-index.

"Aluminiumpriset har gått
starkt de senaste veckorna och det har inte återspeglats lika bra i Alcoa-aktien som det brukar. Så det är en återhämtning", sade Charles Bradford, analytiker på Soleil Securities, till AFX News.

Försvarsindustrijätten Lockheed Martin
steg 3,0 procent efter redovisat sina kvartalssiffror.

General Motors stod
däremot för en besvikelse när det redovisade en förlust på 2:09 dollar per aktie för det fjärde kvartalet, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar på -0:16 dollar. Resultatet sjönk till följd av stora förluster i Nordamerika, som endast delvis motverkades av förbättrat resultat i Europa, Latinamerika, Afrika och Mellanöstern. GM-aktien handlades ned 3,4 procent vilket var största nedgången i Dow på torsdagen.

Qualcomm och Juniper
Networks lämnade på onsdagskvällen, efter stängning, resultat som var sämre än analytikernas estimat. Qualcomm backade 0,2 procent på torsdagen. Juniper Networks, vars prognos för första kvartalet 2006 inte föll marknaden i smaken, rasade hela 20,7 procent.

Verizon kom in
i linje med förväntningarna men hade starkare tillväxt än väntat inom mobiltelefonidelen. Aktien handlades upp 1,0 procent. Sektorkollegan AT&T steg 1,2 procent efter sin delårsrapport.

Microsoft steg 0,4
procent innan kvartalsresultatet offentliggjordes. Microsoft gjorde en vinst på 0:33 dollar per aktie under det brutna räkenskapsårets andra kvartal, vilket var exakt vad analytikerna hade räknat med.

Ericsson handlades upp
9 öre jämfört med stängning i Stockholm.

Orderingången på varaktiga
varor i USA steg 1,3 procent i december, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle öka med 1,0 procent, enligt Bloomberg News snittprognos. Med varaktiga varor avses bland annat maskiner försvars- och transportutrustning samt kapitalvaror som ska hålla i minst tre år.

Även siffrorna för
antalet nyanmälda arbetssökande var bättre än förväntat. Totalt uppgick dessa till 283.000 personer, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar på 300.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,51 procent, vilket var 3 punkter högre jämfört med onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?