1515

Europabörser: Lyft för stålbranschen

Europabörserna lyfte på fredagen, med stöd av en stark börs i New York och Tokyo samt USA-terminer som pekar mot ännu en god börsdag.

I Holland har stålbolaget Mittal lagt ett fientligt bud på konkurrenten Arcelor. Arcelor steg 35 procent på budet. I en separat affär har Mittal kommit överens med Thyssenkrupp om att sälja kanadensiska Dofasco till Thyssenkrupp. Dofasco köptes nyligen av Arcelor efter en lång budstrid med just Thyssenkrupp.

Thyssen Krupp steg med
6,1 procent under fredagen. Även övriga stålaktier i Europa tog fart direkt efter att Arcelor och Mittal börsstoppades på morgonen. Voestalpine steg med 6,3 procent och Acerinox med 3,6 procent.

Skog hörde till
vinnarbranscherna i Europa med stöd från UPM-Kymmene som steg 2,3 procent.

Den tyska börsen
steg med 1,4 procent under dagen och ser ut att kunna stänga på fyraårshögsta.

I Tyskland var
råvarubranschen vinnare med Salzgitter i spetsen med en uppgång på 9,3 procent efter att VD:n sagt till en tidning att företagets vinst kommer att bli en positiv överraskning. Salzgitter påverkades även positivt av Mittals bud på Arcelor.

Finansbranschen stärktes 2,1
procent med Deutsche Bourse som vinnare med en uppgång på 3 procent. New York Stock Exchanges vd sade vid toppmötet i Davos att NYSE, efter att företaget noterats på den egna börsen, har ambitionen att vara en ledande aktör i den kommande strukturomvandlingen på den europeiska börsmarknaden.

Allianz steg på
att företaget ingår i konsortier som köpt 2,5 procent i den kinesiska banken Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) för cirka 1 miljard Euro, vilket ger Allianz tillträde till den kinesiska marknaden.

Till förlorarbranscherna i
Tyskland hör hård- och mjukvaruföretag inom it-sektorn.

I London steg
aktierna till följd av den positiva utvecklingen i USA och Tokyo och på fusionsdiskussioner. Aktierna i P&O, Peninsular & Oriental Steam Navigation Co, fortsatte att stiga med 6,7 procent efter att hamnbolagen i Singapore och Dubai fortsatt bjuda över varandra för att ta över det anrika brittiska hamnbolaget som startades samma år som Drottning Victoria besteg tronen.

I London steg
Corus 10 procent på spekulationer om att bolaget kan bli nästa uppköpskandidat inom stålsektorn, men det finns gott om pessimister som tror att Corus kommer att förbli ensamt eftersom företaget är positionerat mot en mogen marknad utan större tillväxtmöjligheter.

Även oljebolagen hade
en god dag efter fortsatta uppgångar i oljepriset. Royal Dutch steg med 2,1 procent och BP med 1,7 procent.

Läkemedel steg med
1,7 procent under ledning av Hikma Pharma och Glaxosmithkline.

I Frankrike bidrog
både Mittals bud på Arcelor och stigande oljepris till att Parisbörsen nådde nivåer i höjd med fyraårshögsta. Total steg med 1,9 procent efter att oljepriset fortsatt upp på oro över utvecklingen i Iran.Marknadstemperatur klockan 14.15

DJ Euro Stoxx 50 +0,9%
Bloomberg European 500 +1,0%
London FTSE 100 +1,0%
Frankfurt DAX +1,4%
Paris CAC 40 +1,4%
Köpenhamn OMXC 20 +0,5%
Oslo OBX +2,1%
Helsingfors OMXH +1,2%
Stockholm OMXS 30 +1,5%

Marsterminen på brentolja noterades till 65:80 USD/fat på IPE,
en uppgång med 88 cent från torsdagen.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?