Annons

Asienbörser: Livedoor rasade i Tokyo

Börserna i Asien noterade måttliga uppgångar i onsdagens handel och drivkrafterna bakom var en positiv utveckling på Wall Street samt uppmuntrande makroekonomisk statistik från regionen.

En rapport från Kina visade att ekonomin växte med 9,9 procent under 2005, vilket var högre än snittestimatet. Sydkoreas BNP steg 1,7 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, den högsta takten på två år. Japans finansdepartement meddelade att samtliga regioner i landet växer med måttlig takt och separata rapporter visade goda tecken inom tjänstesektorn och dagligvaruhandeln.

"Ekonomierna i regioner
växer i en god takt och det skapar en bra miljö för aktiemarknaderna", sade Yoji Takeda på RBC Investment Management i Hongkong, till Bloomberg News.

De positiva ekonomiska
indikatorerna lyfte bland annat banker och fastighetsbolag. Kookmin Bank steg 4,2 procent i Sydkorea och Mizuho Trust noterades 3,5 procent högre i Japan.

Datachipaktier steg efter
flera investmentbanker, inklusive Goldman Sachs, höjt sina rekommendationer på Elpida Memory och då Hynix Semiconductors rapport överträffade förväntningar.

"Halvledartillverkarna har nått
botten. Alla goda nyheter driver aktierna högre nu", sade Takeshi Yamaguchi på Sumitomo Mitsui Asset.

Elpida klättrade 12
procent och Hynix Semioconductor noterades 1,5 procent högre.

Metallaktierna fortsatte upp.
Sumitomo Metal steg 4,4 procent och Jiangxi Copper noterades 0,5 procent högre.

Bland storaktierna i
regionen föll Toyota Motor 1,2 procent och Cnooc sjönk 0,8 procent. HSBC noterades 0,3 procent och Samsung Electronics steg 2,3 procent.

NEC Electronics kom
med rapport efter stängning. I den ordinarie handeln steg aktien 8,2 procent.

Livedoor fortsatte att
rasa, ned 22 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?