1515

Wall Street: Billigare olja ger lyft

Börserna i New York öppnade upp på tisdagen efter fallande priser på råolja. Även övertygande rapporter från United Technologies och McDonalds som överraskade marknaden positivt gav stöd till utvecklingen.

"Marknaden är i bra form. Investerare försöker pricka in bra rapporter men de överreagerar sedan om bolagen missar förväntningarna marginellt", sade Neil Hennessy, förvaltare vid Hennessy Advisors till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial
Average steg 0,4 procent till 10.729. S&P 500 var upp med 0,5 procent medan Nasdaq noterades till en uppgång på 0,8 procent.

Omsättningen uppgick till
439 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till 378 miljoner aktier.

I Europa har
kurserna pressats av en viss oro över utvecklingen inom telekomsektorn som i sin tur fick bränsle av att Texas Instruments försäljningsprognos var lägre än väntat. Under fjärde kvartalet hade dessutom bolaget svårt att möta efterfrågan till följd av vissa flaskhalsar i fabrikerna. Texas Instruments handlades ned 0,6 procent.

United Technologies steg
2,9 procent efter sin rapport som var bättre än väntat. Den amerikanska flyg- och försvarsgruppen ökade resultatet till 0:71 dollar per aktie för årets fjärde kvartal. Analytiker hade förutspått ett resultat på 0:70 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Thomson Financial.

Lucent Technologies, som
tillverkar utrustning för telekommunikation, visade ett resultat som var helt i linje med analytikernas förväntningar. Omsättningen minskade dock med 12 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Lucent tickade ned 0,4 procent.

Konsumentföretagen Kimberly-Clark visade
ett resultat som var helt i linje med analytikernas förväntningar, men aktien backar 1,6 procent. Även Dupont och Johnson & Johnson gjorde marknaden besviken med sina resultat. J&J:s aktie tappade 2,6 procent och Dupont föll 1,6 procent.

Daimlerchrysler ska minska
sin administrativa personal med 6.000 personer, vilket väntas leda till en nettobesparing på 1,0 miljarder euro per år. Branschkollegorna Ford och General Motors har tidigare meddelat liknande besparingar. General Motors rekylerade ned, liksom Ford, efter måndagens kursuppgångar.

McDonalds resultat var
bättre än väntat och samtidigt fick bolaget rekommendationshöjningar. Aktien steg 0,8 procent.

Goldman Sachs uppgraderade
sin rekommendation för detaljhandelsjätten Wal-Mart, vilket gav en uppgång på drygt 1 procent. Även Coca Cola fick en rekommendationshöjning, men från Merrill Lynch, och aktien steg.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,38 procent, vilket var 2 punkter högre jämfört med måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?