Annons

USA-börserna återhämtade sig

De amerikanska börserna steg under måndagen och återhämtade sig därmed från det största börsfallet på två år. Marknaden fick förnyat förtroende för rapportsäsongen när Ford och American Express förbättrade sina vinstutsikter. Även andra bilaktier gynnades av Fords starka rapport och planer på att effektivisera verksamheten.

"De flesta investerare kommer att se vid en rationell anblick på marknaden att det är rationella värden. Det är däremot alla besvikelser som får uppmärksamheten, trots att den underliggande styrkan kommer att fortsätta kvartalet ut", sade Ernie Ankrim, aktiestrateg vid Russel Investment Group till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial
Average steg 0,2 procent till 10.689. S&P 500 var upp med 0,2 procent medan Nasdaq noterades till oförändrat.

Omsättningen uppgick till
1.625 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till 1.179 miljoner aktier.

Oljepriset föll tillbaka
från de högsta noteringarna på nära fem månader under måndagen sedan spekulationer om att de amerikanska oljelagren är välfyllda tagit fart. Vilket gav extra stöd till aktiemarknaderna.

Ford redovisar ett
resultat på 0:26 dollar per aktie, exklusive engångsposter, för kvarvarande verksamhet fjärde kvartalet (0:28). Resultatet blev 124 miljoner dollar, motsvarande 0:08 dollar per aktie, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar som låg på ett resultat om 0:01 dollar per aktie.

Ford har även
meddelat att bolaget ska säga upp 25.000- 30.000 anställda fram till och med 2012. Fords aktie klättrade med 5,3 procent.

Även kollegan General
Motors stiger, bolaget har meddelat att 9 fabriker ska stängas och aktien steg kraftigt.

American Express, USA:s
fjärde största kreditkortsföretag, ökade kvartalsvinsten ökade med 12 procent i och med att konsumtionen med kort steg. American Express ökade resultatet för det fjärde kvartalet till 0:60 dollar per aktie (53). Analytikerna hade räknat med ett resultat på 0:59 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Thomson Financial.

"På ytan ser
det bra ut. Vi vet alla att helgkonsumtionen var ganska bra och att det dyrare segmentet gick lite bättre", sade Christopher Wiles förvaltare vid Allegiant Group till Bloomberg News. American Express aktie steg med 0,1 procent efterrapporten.

Yahoos aktie steg
1,3 procent efter att Bear Stearns höjt sin rekommendation på företaget till outperform från "peer perform".

Intel sjönk tillbaka
1,8 procent sedan Sandford C Bernstein & Co sänkt sin rekommendation till market perform från outperform. Intel tappade också på nyheten att Research In Motion ska leverera mobilprocessorer till nästa generation Blackberry.

Bank of Americas
resultat blev 94 cent per aktie, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar på 1:02 dollar per aktie. Aktien backade 0,5.

Uppköpen tog fart
sedan Albertson, grönsakskedjan, gått med på att bli uppköpta av Supervalu och CVS i en affär värderad till 17,4 miljarder dollar. Albertsons aktie steg över 5 procent medan Supervalus föll tillbaka.

Även Sports Authoritys
aktie klättrade, men med hela 19 procent, sedan bolaget gått med på att bli uppköpt av ett investerar-konsortium som erbjudit 37:25 dollar per aktie.

Texas instruments aktie
slutade något upp inför bolagets rapport efter stängning på måndagen.

Ericsson slutade ned
24 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,36 procent, vilket var cirka 1 punkt högre jämfört med fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Idha SwedenAnnons

Systemet som omvandlar digitala färdskrivare från krånglig tidstjuv till uppskattad hjälpreda

Färdskrivare infördes för att öka trafiksäkerheten och förbättra arbetsmiljön för förare och åkerier. I förlängningen kan även den digitala färdskrivaren innebära kraftigt minskat antal överträdelser och handhavandefel, men för det krävs ett smart utvärderingssystem. IDHA Online är ett användarvänligt och märkesoberoende utvärderingssystem som har visat sig fungera.

IDHA Sweden har kompetens kring färdskrivare som sträcker sig tillbaka till 70-talet, och i samband med att den digitala färdskrivaren lanserade 2006 släpptes systemet IDHA Online. Det webbaserade systemet IDHA Online samlar färdskrivardata i molnet och med klassisk AI utvärderas förarnas körning med automatik, samtidigt får förarna ett pedagogiskt hjälpmedel för att öka sin kunskap och minska antalet överträdelser. Målet med systemet är att vända på det som anses negativt kring färdskrivare. 

– Det har tyvärr blivit så att kör- och vilotidsreglerna och hanteringen av digitala färdskrivare av många uppfattas som tidsödande och krångligt, det kan vi vända på och istället skapa affärsnytta, säger David Norman, datavetare och medgrundare. 

Vad IDHA Online gör är att automatisera både insamling och utvärdering av färdskrivardata för att sedan visa tillgänglig information på bästa sätt. 

– Från att vi startade och fram till idag har man sett en markant minskning av överträdelser av kör- och vilotidsregler och handhavandefel av färdskrivare. Vi har många kunder som säger att IDHA Online är den främsta orsaken till deras minskning av antalet överträdelser, det ser vi som ett kvitto på att vi har lyckats, fortsätter David.  

Framtida möjligheter 

Under resans gång finns flera lyckade integrationer som underlättat insamlingen av färdskrivardata, med på listan finns flertalet lastbilstillverkare och fleetmanagementsystem. Just nu utvecklar IDHA Sweden en ny version av IDHA Online, fokus ligger på utökad integration samt ytterligare förbättring av användarupplevelsen. Genom utökade möjligheter för integration kan kunderna själva skräddarsy egna lösningar baserade på information från IDHA Online. 

– Vi hade redan från början en webbaserad SaaS-lösning som prenumerationstjänst, för många kunder var IDHA Online den andra webtjänsten man använde efter Internetbanken säger Jonas Sandström, ekonom och medgrundare. 

– Med den erfarenhet vi har idag känner vi till både orsak och lösning till det mesta som kan gå fel vad gäller efterföljande av regler och handhavande av färdskrivare, det är något som vi kommer att omvandla till ett systemstöd. Vi kommer att gå mer från aktiv till passiv övervakning, där man blir meddelad om ett problem uppstår istället för att aktivt kontrollera om något är utöver det vanliga. Nyligen presenterades en road-map för kommande färdskrivare, mycket kommer att vara sig likt i en lång tid framöver, men vissa uppdateringar av färdskrivaren kommer att innebära nya spännande möjligheter, avslutar Jonas.     

Om oss

Med färdskrivarkompetens sedan 70-talet och fram till idag med hjälp av smarta algoritmer och väl fungerande integrationer utvecklar och säljer IDHA Sweden AB användarvänliga lösningar för att stödja åkerier och verkstäder i deras hanteringen av digitala färdskrivare.

www.idha.se telefon: 060-789 25 70

 

Mer från Idha Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idha Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?