1515
Annons

USA-börserna återhämtade sig

De amerikanska börserna steg under måndagen och återhämtade sig därmed från det största börsfallet på två år. Marknaden fick förnyat förtroende för rapportsäsongen när Ford och American Express förbättrade sina vinstutsikter. Även andra bilaktier gynnades av Fords starka rapport och planer på att effektivisera verksamheten.

"De flesta investerare kommer att se vid en rationell anblick på marknaden att det är rationella värden. Det är däremot alla besvikelser som får uppmärksamheten, trots att den underliggande styrkan kommer att fortsätta kvartalet ut", sade Ernie Ankrim, aktiestrateg vid Russel Investment Group till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial
Average steg 0,2 procent till 10.689. S&P 500 var upp med 0,2 procent medan Nasdaq noterades till oförändrat.

Omsättningen uppgick till
1.625 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra på Nasdaq uppgick till 1.179 miljoner aktier.

Oljepriset föll tillbaka
från de högsta noteringarna på nära fem månader under måndagen sedan spekulationer om att de amerikanska oljelagren är välfyllda tagit fart. Vilket gav extra stöd till aktiemarknaderna.

Ford redovisar ett
resultat på 0:26 dollar per aktie, exklusive engångsposter, för kvarvarande verksamhet fjärde kvartalet (0:28). Resultatet blev 124 miljoner dollar, motsvarande 0:08 dollar per aktie, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar som låg på ett resultat om 0:01 dollar per aktie.

Ford har även
meddelat att bolaget ska säga upp 25.000- 30.000 anställda fram till och med 2012. Fords aktie klättrade med 5,3 procent.

Även kollegan General
Motors stiger, bolaget har meddelat att 9 fabriker ska stängas och aktien steg kraftigt.

American Express, USA:s
fjärde största kreditkortsföretag, ökade kvartalsvinsten ökade med 12 procent i och med att konsumtionen med kort steg. American Express ökade resultatet för det fjärde kvartalet till 0:60 dollar per aktie (53). Analytikerna hade räknat med ett resultat på 0:59 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Thomson Financial.

"På ytan ser
det bra ut. Vi vet alla att helgkonsumtionen var ganska bra och att det dyrare segmentet gick lite bättre", sade Christopher Wiles förvaltare vid Allegiant Group till Bloomberg News. American Express aktie steg med 0,1 procent efterrapporten.

Yahoos aktie steg
1,3 procent efter att Bear Stearns höjt sin rekommendation på företaget till outperform från "peer perform".

Intel sjönk tillbaka
1,8 procent sedan Sandford C Bernstein & Co sänkt sin rekommendation till market perform från outperform. Intel tappade också på nyheten att Research In Motion ska leverera mobilprocessorer till nästa generation Blackberry.

Bank of Americas
resultat blev 94 cent per aktie, vilket ska jämföras med analytikernas förväntningar på 1:02 dollar per aktie. Aktien backade 0,5.

Uppköpen tog fart
sedan Albertson, grönsakskedjan, gått med på att bli uppköpta av Supervalu och CVS i en affär värderad till 17,4 miljarder dollar. Albertsons aktie steg över 5 procent medan Supervalus föll tillbaka.

Även Sports Authoritys
aktie klättrade, men med hela 19 procent, sedan bolaget gått med på att bli uppköpt av ett investerar-konsortium som erbjudit 37:25 dollar per aktie.

Texas instruments aktie
slutade något upp inför bolagets rapport efter stängning på måndagen.

Ericsson slutade ned
24 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

På obligationsmarkanden noterades
den tioåriga räntan till 4,36 procent, vilket var cirka 1 punkt högre jämfört med fredagen.


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?