Annons

Stockholmsbörsen: Biogaia rusar på avtal

Efter en tids volatil indexutveckling sökte Stockholmsbörsen sin riktning under tisdagsförmiddagen. Även de ledande Europabörserna var oregelbundna.

AFV Generalindex var klockan 10.45 upp med 0,1 procent till 289 medan OMXS30 var oförändrat vid 935. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor.

Bland de mest
omsatta aktierna ökade Investor 1,50 kronor till 130,50 och Getinge 1,50 kronor till 114 medan Holmen försvagades 3,50 kronor till 260.

"Vi pendlar mellan
håglöshet och försiktig optimism. En del utländska rapporter har varit besvikelser men vi tror de svenska blir bra överlag. Vi tror mycket på Electrolux, Boliden och Ticket. Lite bank ska man nog också ha i portföljen. Annars är det tillrådigt med en del likviditet för att se vad som ska fångas upp i rapportfloden", säger aktiemäklaren Jonas Wibergh vid Weavering Capital till Nyhetsbyrån Ticker.

Industrikoncernen ABB sjönk
1,25 kronor till 80,25. JP Morgan sänkte rekommendationen till neutral från övervikt. Investmentbanken anser att marknaden har för höga förväntningar inför ABB:s bokslut och rekommenderar investerare att ta hem vinsten.

Telekomleverantören Ericsson
slutförde förvärvet av Marconi den 23 januari. Transaktionen har verkan från den 1 januari. Den förvärvade verksamheten kommer att ingå i Ericssons räkenskaper från och med första kvartalet 2006. Aktien handlades upp 30 öre till 26,50 kronor.

Kullgagerkoncernen SKF väntas
redovisa 1.351 miljoner kronor i vinst före skatt för det fjärde kvartalet 2005. Det visar en analytikerenkät från Nyhetsbyrån Ticker. Rapporten blir offentlig på torsdag. Aktien avancerade 1 krona till 114.

Stålkoncernen SSAB stärktes
5 kronor till 300. Stål var en vinnare på måndagens New Yorkbörs med en branschuppgång på 3,1 procent. På Europabörserna var både ThyssenKrupp och Arcelor upp kraftigt efter att striden om kanadensiska Dofasco avgjorts.

Informationsföretaget Observer
kan ge en klippchans, skriver Dagens Industri. Om ledningen kan få upp marginalerna i Norden till 15 procent kan aktien vara värd 50 till 60 kronor, enligt tidningen. Aktien ökade 1 krona till 36.

Bioteknikföretaget Biogaia har
tecknat ett globalt, exklusivt avtal med Novartis Consumer Health i Schweiz. Avtalet ger Novartis rätt att använda Biogaias leveranssystem på marknden för medicinsk nutrition. Aktien rusade 2,40 kronor till 21,10.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?