1515

Europabörser: Daimler Chrysler stiger

De europeiska börserna visade små förändringar på tisdagen med nedgångar på de flesta håll. I Frankfurt var dock riktningen uppåt med stöd av Daimler Chrysler.

Bland de stora förlorarna fanns Nokia, ned 0,4 procent efter att Texas Instruments lämnat en försäljningsprognos som var lägre än väntat. Det amerikanska bolaget är underleverantör till den finländska telekomjätten och Nokia släpper sin rapport på torsdag.

Ljumma utsikter från
Infineon och en viss oro över de rapporter som släpps från i USA i eftermiddag dämpade köplusten i Europa, trots att USA-börserna stängde på positivt territorium på måndagen och att oljepriset tickat nedåt.

Telekomsektorn var tisdagens
stora förlorare, ned 1,3 procent följt av försäkringar som tappade 0,5 procent. På vinnarsidan var stål i topp med en uppgång på 3,1 procent och på andraplatsen hamnade bilar, upp 2,1 procent.

Utvecklingen på Frankfurtbörsen
gynnades delvis av att Daimlerchrysler aviserat personalneddragningar. Biljätten kommer att minska personalstyrkan med 6.000 tjänstemän vilket väntas spara 1,0 miljarder euro netto per år.

De höga råvarupriserna
fortsätter att gynna metallproducenter. Billiton handlades exempelvis högre på förmiddagen efter att bolaget sagt att koppar- och nickelproduktionen har stigit till rekordnivåer samtidigt som metallpriserna har stigit i Kina. Utvecklingen vände dock till en näst intill oförändrad kurs efter lunch.

Problemen för SAS
fortsätter i Köpenhamn och alla danska flyg från Köpenhamn är inställda fram till 17.00. Strejken bland de danska piloterna berör dock inte SAS interkontinental eller SAS Sverige. SAS handlades svagt nedåt på 104:50 kronor på Stockholmsbörsen.

Texas Instruments noterades
1,3 procent lägre i förhandeln, men generellt väntas USA öppna uppåt enligt terminerna. Före öppning har Kimberly-Clark släpps sin rapport som bland annat visade en intäktsökning på 2,8 procent för fjärde kvartalet. Bolaget är en av SCA:s konkurrenter, främst inom hygienprodukter. Bland annat rapporterade Kimberly-Clark en försäljningsökning med 2,4 procent för personlig hygien.


Marknadstemperatur klockan 14.10

DJ Euro Stoxx 50 -0,2%
Bloomberg European 500 -0,1%
London FTSE 100 -0,1%
Frankfurt DAX +0,2%
Paris CAC 40 oför

Köpenhamn OMXC 20 +1,0%
Oslo OBX +0,7%
Helsingfors OMXH -0,4%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Marsterminen på brentolja noterades till 65,53 USD/fat på IPE, en nedgång med 53 cent från måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?