1515

Stockholmsbörsen faller

Stockholmsbörsen öppnade ner 1,6 procent på onsdagsmorgonen efter att Intel kommit in med en sämre rapport än förväntat och en större nedgång i Tokyo.

Astrazeneca toppar förlorarlistan efter att en amerikansk domstol underkänt ett av företagets patent. Dollarn tappar mot euron i den tidiga handeln och samtliga större Europabörser är ner.

OMXS30 noterades klockan
10.15 till 945,6, en nedgång med 1,6 procent. Aktier för hela 6 miljarder kronor hade omsatts.

"Vi handlas kring
944 nu på öppningen och vi har starkt stöd vid 940 på nedsidan. Jag tror inte att vi kommer att gå igenom den nivån. Ericsson kommer nästa vecka och börsen borde inte komma ner mer innan de rapporterna släpps. Om Motorola visar oväntat svaga siffror på torsdag kanske vi kommer ner till 933, men där finns ett väldigt starkt stöd", säger Max von Liechtenstein på Michael Östlund & Company till Nyhetsbyrån Direkt.

Astrazeneca lade sig
oväntat högst på förlorarlistan i öppningshandeln. Som enskilt största aktör lade sig den holländska firman Optiver som normalt har stort fokus mot trading och arbitrageaffärer. Optiver stod för inledningsvis för 50 procent av säljordrarna i Astrazeneca och pressade ner kursen till 366 kronor.

Därefter kom nyheten
att en amerikansk domstol har fastställt att Astrazenecas patent för Toprol-XL är ogiltigt ut på skärmarna.

"Alla kliade sig
först i huvudet varför Astrazeneca sjönk mer än börsen innan nyheten kom ut. Visst är det en negativ nyhet men nedgången på 4 procent är inte motiverad", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid 10.00-tiden handlades
Astrazeneca till 370:50 kronor, en nedgång med 11 kronor, motsvarande 2,9 procent.

Sony Ericsson kom
in med ett vinstresultat som var bättre än väntat, trots att försäljningen inte nådde upp till förväntningarna. Ericsson äger Sony Ericsson till 50 procent, men denna positiva nyhet vägde under dagen lätt jämfört med Intels dåliga resultat, enligt analytiker.

Ericsson ställdes ner
till 26:40 i öppningen, ner 50 öre från gårdagens stängningskurs. Aktien handlades därefter mellan 26:30 och 26:50 kronor. Nokia sjönk med 2:50 kronor till 141 kronor.

Daimlerchrysler har undertecknat
ett utvecklings- och leveransavtal med det av Alfa LavalHaldex samägda bolaget Alfdex. Alfa laval sjunker dock med 2 kronor till 165:50 och Haldex handlas oförändrat till 169 kronor.

Atlas Copco sjönk
med 4:50 kronor till 172:50 kronor efter att Morgan Stanley sänker rekommendationen för aktien från neutral till undervikt.

Lehman Brothers sänker
rekommendationerna för de svenska bankerna SEBNordea. SEB sjönk med 2:50 kronor till 164 kronor, FSB med 4 kronor till 220 kronor och Nordea till 1:50 kronor till 81:75.

Citigroup Smith rekommenderar
köp av Autoliv. Aktien stiger med 50 öre till 374:50 kronor.

Fingerprint fortsätter upp
för tredje dagen efter den stororder bolaget fick från sin japanske partner Secure Design Institute värd 3,3 miljoner kronor. Nordnet står som främsta säljare av aktien under veckan och E-Trade som främsta köpare.

Ticket sjunker med
80 öre till 18:560 efter en säljrekommendation från Affärsvärlden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?