1515

Stockholmsbörsen: USA och teknik pressade index

Stockholmsbörsen sjönk under tisdagen. Stigande oljepriser och rykten inom telekomsektorn satte press, liksom röda siffror på USA-börserna. Ericsson och
operatörerna föll på bred front.

OMXS30 stängde ned 1,1 procent till 960,8. Aktier för 19,3 miljarder kronor hade omsatts.

"Det ser bra
trist ut och teknikaktierna fortsätter ned i USA, vilket satte ytterligare press på Stockholm under eftermiddagen", sa en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

En återkommande kommentar
bland mäklare är att börsen befinner sig precis i inledningen till rapportperioden och att mycket kan förändras utifrån vad rapporterna ger i nyhetsväg. Viktigast i det korta perspektivet för Stockholmsbörsen är Intel, som lämnar rapport på tisdag kväll efter New Yorkbörsens stängning.

Ericsson fortsatte falla
40 öre, motsvarande 1,5 procent till 26,90. Nokia tappade också 1,50 kronor, eller 1 procent, till 143,50 kronor.

Teleoperatörerna hade en
fortsatt tung dag på tisdagen i Europa. Ryktena fortsatte att cirkulera om vilket bolag som står på tur att redovisa dåliga resultat efter France Telecoms vinstvarning i förra veckan. På Stockholmsbörsen lyckades Teliasonera vända upp under sista timmen och slutade på oförändrade 43,10. Aktien var den tredje mest omsatta på tisdagen. Millicom föll 2 kronor till 225,50 kronor och Tele2 vände upp strax före stängning med 25 öre till 82 kronor.

Boss Media hörde
till tisdagens vinnare. Aktien steg 1,10 kronor till 23,60 kronor. I en analys daterad i fredags upprepar Kaupthing sin köprekommendation. Investmentbanken räknar med att den starka utvecklingen inom poker fortsätter. Kaupthing hörde dock till en av dagens största säljare i Boss Media.

HL Display minskade
resultatet före skatt till 61,7 miljoner kronor (92,8) för helåret 2005, vilket var i linje med bolagets egen prognos. Aktien steg med 7,50 kronor till 139 kronor.

IFS vinstvarnade på
tisdagen och byter också vd. Bakgrund till vinstvarningen var kundförluster. Analytikerna tog nyheterna med ro, enligt en rundringning som Direkt gjorde. Vinstvarningen ledde inte till några nya orosmoln för vare sig IFS specifikt eller branschen som helhet, enligt analytikerna. Aktien slutade ned 20 öre på 9,70, vilket motsvarar ett tapp på 2 procent. Som mest var aktien ned över 6 procent på morgonen.

Kungsleden hörde till
dagens förlorare sedan bolagets VD Jens Engwall meddelat att han lämnar företaget. Aktien sjönk 6 kronor till 226 kronor.

Tripep fortsatte upp
med 3,90 kronor till 16,90 efter måndagens nyhet om att företaget inleder kliniska studier i fas I med det teurapeutiska vaccinet Chronvac-c tillsammans med amerikanska Inovio.

Old Mutual kom
med en uppdatering av hur mycket bolaget fått i acceptans på sitt Skandiabud. Old Mutual har nu nått 69,7 procent. Vid 70 procents anslutning kommer Old Mutual att kunna tillgodoräkna sig skattesynergier mellan den svenska och den brittiska verksamheten. Budet löper ut den 23 januari. Skandias aktie backade 20 öre till 49,10 kronor.

SAS backade 2
kronor till 107,50. Citigroup höjde riktkursen till 110 kronor men upprepade rekommendationen behåll.

OMX kommer att
få en negativ resultateffekt på 21 miljoner kronor fjärde kvartalet i fjol från intressebolaget EDX Londons nedskrivning av tillgångar. OMX sjönk 1,50 till 116 kronor.

Wedins gick mot
strömmen och steg 2,3 procent till 39,40. Ole Oftedal föreslås bli ny ordförande i Wedins och nuvarande ordföranden Peter Lindgren blir kvar som styrelsemedlem.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?