ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Destination Gotlands VD anhållen

Destination Gotlands VD Sten-Crister Forsberg anhölls på tisdagsmorgonen misstänkt för grovt bedrägeri. Bakgrunden är fjolårets misstankar om bedrägerier i rederiet.
Brottsmisstankarna grundas i den polisanmälan som Rikstrafiken gjorde i fjol mot Destination Gotland. Destination Gotland, som är ett helägt dotterbolag till Gotlandsbolaget, misstänks ha uppgivit felaktiga kostnader för hamnombyggnationer.

Rederiet påstås ha
undanhållit information om att bolagets inköp av snabbfärjor samtidigt skulle kräva omfattande investeringar i hamnarna, något som stod klart så snart upphandlingsavtalet undertecknats. Parallellt med detta misstänks bolaget ha fått dubbla utlägg för resebyråprovisioner av staten, möjligen så länge som under sex år.

Detta utgör enligt Rikstrafikens jurister bedrägligt förfarande och ska ha lett till att Destination Gotland ska ha tillskansat sig mellan 50 och 100 miljoner kronor för mycket i statlig ersättning. En förundersökning inleddes också under sommaren. Tidigare har Rikstrafiken diskuterat en möjlig uppgörelse med Destination Gotland, men nu verkar en rättslig process vara mer sannolik.

Polisens anhållan av
Forsberg skedde samtidigt som en husrannsakan skedde mot bolagets kontor i Visby. Beslutet om såväl anhållan och husrannsakan togs av åklagare Peter Nilsson vid riksenheten mot korruptionsbrott, uppger Radio Gotland.

"Vi hoppas att dagens drastiska åtgärder innebär att en snabb utredning kommer till stånd", säger Jan-Erik Rosengren, VD för Rederi AB Gotland, i en kommentar.
Han hävdar att Rikstrafikens anklagelser mot dotterbolaget saknar grund.

Tyck till