1515
Annons

Europabörser: Telekom och nedgraderingar tynger

Europabörsena hade ännu en dålig dag på fredagen, efter France Telecoms vinstvarning på onsdagskvällen. Höga oljepriser på grund av den tilltagande konflikten med Iran bidrog till en bredare nedgång.

France Telecoms vinstvarning på onsdagskvällen har följts av en lång rad nedjusteringar från analytiker av telekomoperatörerna över hela Europa. Bear Stearns nedgraderade under fredagen hela telekomsektorn till undervikt från neutral. Investmentbanken spår allt högre volatilitet i operatörernas intäkter från fast telefoni, långsam försäljningstillväxt, pressade marginaler och allt högre investeringskostnader. Bear Stearns nedgraderade Vodafone och Telefonica och uppgraderade KPN och Belgacom.

Vodafone hade på
eftermiddagen sjunkit med 1,5 procent och Telefonica försvagades lika mycket. KPN backade 0,5 procent och Belgacom med 1,5 procent. Även övriga teleoperatörer hade en tuff dag. BT sjönk med 1,5 procent och Deutsche Telekom med 0,6 procent.

France Telecom, som
vars vinstvarning startade hela nedgången, tappade under fredagen ytterligare 2,4 procent.

Alcatel sjönk under
förmiddagen på grund av en sänkt rekommendation från Deutsche Bank, en nedgång som fick ytterligare fart klockan 13.00 när Lucent lämnade en sänkt vinstprognos. Alcatel noterades ned 2,5 procent.

Även Siemens nedgraderades
till minska från neutral av Lehman Brothers.

I Tyskland hörde
försäkringsbolag och teknik till förlorarna. Allianz sjönk med 2,2 procent efter att Merril Lynch nedgraderat aktien. Till de få vinnarbranscherna hörde detaljhandel.

I London var
det tyngre industri, som metallindustrin, som stod för nedgången. Men både mobiltelefoni och fast telefoni var också högt på förlorarlistan. Tobaksindustrin tillhörde vinnarbranscherna med British American och Imperial Tobacco i topp.

I Frankrike var
det indextunga France Telecom, Alcatel, Vivendi och Cap Gemini som tyngde CAC40. Byggbolagen Vinci and Eiffage sjönk efter nedgraderingar med 1 respektive 3,8 procent.


Marknadstemperatur klockan 14.30

DJ Euro Stoxx 50 -0,8%
Bloomberg European 500 -0,6
London FTSE 100 -0,6
Frankfurt DAX -0,9%
Paris CAC 40 -1,0%
Köpenhamn OMXC 20 -0,7%
Oslo OBX -1,3%
Helsingfors OMXH -0,6%
Stockholm OMXS 30 -1,0%

Februariterminen på brentolja noterades till 62,00 USD/fat på
IPE, en nedgång med 62 cent från torsdagen.


Brända sparare litar på Batljan – tar hem vinst i juniraketer

Privatspararna fortsätter att sätta sin tilltro till SBB:s vd Ilija Batljan, det visar nya siffror för aktiehandeln i juni.

Men det är inte bara i det pressade fastighetsbolaget som spararna ser köplägen. Dessutom passar de på att ta hem vinst i några av vinnarna på den dystra junibörsen.

Privatspararna fortsätter att storköpa Ilija Batljans pressade fastighetsjätte SBB.
Privatspararna fortsätter att storköpa Ilija Batljans pressade fastighetsjätte SBB.Foto:Mostphotos; Jack Mikrut
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto:Pressbild.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto:Pressbild

Juni har blivit en dyster börsmånad, särskilt på Stockholmsbörsen som under månaden fallit drygt 10 procent.

”Vi vet att konjunkturen kommer få en smäll av centralbankernas räntehöjningar, och därför handlar oron nu mycket om den sämre konjunkturens inverkan på bolagens förväntade vinster”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson ser dock vissa tecken på ljusning, till exempel lättade nedstängningar i Kina. Men det han allra helst vill se är tydliga tecken på att inflationstakten bromsar in.

”Nedstängningarna i Kina har varit utmanande för globala försörjningskedjor och eldat på inflationen. Att restriktionerna nu minskar bör vara bra för börsen, även om det adderar ytterligare

efterfrågan till global ekonomi i ett redan skört läge i termer av inflation. En intressant spaning är dock att vi sett fallande råvarupriser senaste tiden, något som kan vara klokt att hålla ett öga på framöver”, säger han.

Köplistan hos nätmäklarna Nordnet och Avanza toppas av Ilija Batljans krisande fastighetsjätte SBB, för andra månaden i rad.

”SBB genomgår nu en förtroendekris på aktie- och obligationsmarknaden, efter bland annat ifrågasatta värderingar och tidvis märklig kommunikation. Men från privatspararna är förtroendet fortsatt högt”, säger Frida Bratt.

För de sparare som under maj tankade SBB-aktier har det dock blivit en usel affär, aktien är ned omkring 40 procent den senaste månaden.

”Privatspararna trotsar nedgången genom att trycka på köpknappen och verkar tro att vi har det värsta bakom oss. Antalet ägare har dessutom fortsatt att öka under juni i takt med att kursen letat sig nedåt. Även bolagets D-aktie letar sig upp på köptoppen. Troligtvis är det aktiens direktavkastning på över 12 procent som lockar, men här bör man vara medveten om att utdelningen är kopplad till att bolaget fortsätter betala utdelning på stamaktien”, säger Nicklas Andersson.

Utöver SBB letar sig även Rutger Arnhults Castellum in på topplistan över de mest nettoköpta aktierna bland Nordnets kunder. Castellum är ner cirka 45 procent i år.

”Fastighetssektorns motvind har tilltagit i styrka under juni där höga inflationssiffror lett till att finansiella fågelskådare ser fler hökar på centralbankerna. Härtill har kreditmarknaderna blivit än mer stressade och en refinansieringsoro har fortplantat sig i sektorn. Någorlunda lång kapital och räntebindning för fastighetsbolagen borde dock lindra oron på marginalen”, säger Nicklas Andersson.

Bland övriga bolag sticker investmentbolag ut som favoriter – allra populärast är familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

”Kurspressen har på sina håll gjort att börsvärdet på flera investmentbolag är lägre än respektive bolags tillgångar. I Kinnevik har exempelvis hög premie omvandlats till rabatt, i Latour har premien fallit tillbaka kraftigt och i Investor har rabatten utökats”, säger Frida Bratt.

Den mest nettosålda aktien bland Nordnets kunder under juni är Volvo Cars, vars delägda elbilstillverkare Polestar har noterats på Nasdaq i New York. Spararna har även passat på att ta hem vinst i de kinesiska elbilstilverkarna Xpeng och Nio som den senaste månaden rusat nära 40 respektive drygt 25 procent. På säljsidan märks även Gamestop.

”En hel del sparare har suttit kvar med Gamestop-aktier sedan Reddit-hajpen, och vill man dra ned på risk kan det nog vara nära till hands att göra sig av med Gamestop”, säger Frida Bratt.

Bland Avanzas kunder är det istället Haldex som är den mest sålda aktien under juni efter budet från tyska SAF-Holland.

”Budet på Haldex är det senaste i ordningen som visar att vi kanske står inför en tilltagande förvärvsvåg där kapitalstarka bolag vill förvärva tillväxt och utvinna synergier i ett annars ganska tufft klimat. Svenska börsen har gått dåligt i en global kontext och kronan är svag. Det som fattas är troligtvis en lugnare börs med lägre volatilitet. Privatspararna väljer att tacka för kaffet genom att sälja aktien och räknar därmed att budet går igenom”, säger Nicklas Andersson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?