Annons

Europabörser: Telekom och nedgraderingar tynger

Europabörsena hade ännu en dålig dag på fredagen, efter France Telecoms vinstvarning på onsdagskvällen. Höga oljepriser på grund av den tilltagande konflikten med Iran bidrog till en bredare nedgång.

France Telecoms vinstvarning på onsdagskvällen har följts av en lång rad nedjusteringar från analytiker av telekomoperatörerna över hela Europa. Bear Stearns nedgraderade under fredagen hela telekomsektorn till undervikt från neutral. Investmentbanken spår allt högre volatilitet i operatörernas intäkter från fast telefoni, långsam försäljningstillväxt, pressade marginaler och allt högre investeringskostnader. Bear Stearns nedgraderade Vodafone och Telefonica och uppgraderade KPN och Belgacom.

Vodafone hade på
eftermiddagen sjunkit med 1,5 procent och Telefonica försvagades lika mycket. KPN backade 0,5 procent och Belgacom med 1,5 procent. Även övriga teleoperatörer hade en tuff dag. BT sjönk med 1,5 procent och Deutsche Telekom med 0,6 procent.

France Telecom, som
vars vinstvarning startade hela nedgången, tappade under fredagen ytterligare 2,4 procent.

Alcatel sjönk under
förmiddagen på grund av en sänkt rekommendation från Deutsche Bank, en nedgång som fick ytterligare fart klockan 13.00 när Lucent lämnade en sänkt vinstprognos. Alcatel noterades ned 2,5 procent.

Även Siemens nedgraderades
till minska från neutral av Lehman Brothers.

I Tyskland hörde
försäkringsbolag och teknik till förlorarna. Allianz sjönk med 2,2 procent efter att Merril Lynch nedgraderat aktien. Till de få vinnarbranscherna hörde detaljhandel.

I London var
det tyngre industri, som metallindustrin, som stod för nedgången. Men både mobiltelefoni och fast telefoni var också högt på förlorarlistan. Tobaksindustrin tillhörde vinnarbranscherna med British American och Imperial Tobacco i topp.

I Frankrike var
det indextunga France Telecom, Alcatel, Vivendi och Cap Gemini som tyngde CAC40. Byggbolagen Vinci and Eiffage sjönk efter nedgraderingar med 1 respektive 3,8 procent.


Marknadstemperatur klockan 14.30

DJ Euro Stoxx 50 -0,8%
Bloomberg European 500 -0,6
London FTSE 100 -0,6
Frankfurt DAX -0,9%
Paris CAC 40 -1,0%
Köpenhamn OMXC 20 -0,7%
Oslo OBX -1,3%
Helsingfors OMXH -0,6%
Stockholm OMXS 30 -1,0%

Februariterminen på brentolja noterades till 62,00 USD/fat på
IPE, en nedgång med 62 cent från torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?