1515

Stockholmsbörsen: Ericsson höll emot i trendlös handel

Stockholmsbörsen noterades på negativ mark under hela tisdagen och handeln avslutades relativt nära dagslägsta nivåer. Utvecklingen var likartad i övriga Europa
och att börserna i USA inledde med sjunkande kurser bidrog.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,7 procent till 975,4 och aktier för 20,3 miljarder kronor hade omsatts.

"Det är ingen
riktig trend just nu. Det är lika många som tar positioner för en fortsatt nedgång som för en uppgång", säger en chefsmäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar även
att börserna står vid flera viktiga nivåer just nu. Dow Jones har brutit igenom 11.000, Stockholmsbörsen har en chans att bryta igenom 1.000 och Ericsson har brutit igenom 28 kronor.

"Det här är
väl ett typiskt läge när vi ska fortsätta ned en bit till innan vi kan få en uppgång igen", fortsätter han. På nedsidan har OMXS30 ett starkt stöd vid 967.

Ericsson har brutit
sig loss ur en teknisk kanal den handlats i sedan i oktober. Aktien hängde inte med övriga storbolag under hösten, vilket delvis förklarar den senaste tiden uppgång. I USA har dock telekomaktierna fortsatt starkt med stöd från Cisco och Motorola. Ericsson höll emot hyfsat i nedgången och backade "bara" 10 öre till 28,40 kronor. Som högst noterades Ericsson till 28,80.

Nokia sjönk samtidigt
1,50 till 149 kronor. Finska banken EQ bank har sänkt rekommendationen på Nokia från köp till öka.

Bankerna hörde till
förlorarna. Nordea rekylerade ned med 1,50 till 84 kronor, vilket motsvarar ett tapp på 1,7 procent. Handelsbanken var 2,50 ned till 191,50 och Föreningssparbanken gick ned 3,50 till 221,50.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys ändrar
sina utsikter för ABB till positiva från tidigare stabila. Aktien återhämtade sig något efter beskedet men avslutade ändå 25 öre ned till 84 kronor.

Bolidens aktie hackade
till under tisdagseftermiddagen och var som mest ned 2 procent på 67,25 kronor. Bakom fallet stod en vinstvarning från världens näst största kopparproducent, Phelps Dodge. När stängningsklockan ringde noterades Boliden 0,7 procent ned till 68 kronor.

Eniro toppade förlorarlistan
över de större bolagen. På måndagen publicerades nyheten att A-pressen och TV2 i Norge ska starta en ny söktjänst som bland annat ska konkurrera med Eniro. På tisdagen såldes aktien ner med 3,75 till 99,75.

Flygbolaget SAS steg
med 2,50 till 109 kronor. Företaget lämnade siffror som visade på att passagerartrafiken i flyget ökade med 15,5 procent i december.

Securitas fortsatte måndagens
uppgång efter en köprekommendation från Enskilda och var 1 krona upp till 137 kronor.

Den stora förloraren
var Klippan som sjönk 1,45 kronor till 6,30 kronor, vilket motsvarar en nedgång med 18,7 procent.

Detta efter att
Affärsvärlden publicerat en artikel under temat att Klippans pengar kan vara slut redan i mars, trots den nyligen genomförda emissionen. Det framgår av en hemlig revisorsrapport som Klippans styrelse fick några veckor innan storägarna Nove Capital och David Marcus hoppade av nyemissionen.

Handeln i Vostok
Nafta var fortsatt hög. Bolaget publicerade sitt beräknade substansvärde som per den 30 december uppgick till 295,59 kronor per aktie. Aktien sjönk 5 kronor till 402,50.

Senea hörde till
vinnarna efter att ha fått en order på fjärravläsningssystem från en grupp elföretag som går under benämningen Värmlandsgruppen. Aktien var upp 70 öre till 28,60 kronor.

Även Academedia har
fått en order, från franska European Institute of Purchasing Managment, EIPM, som köper 1.500 licenser. Aktien var upp 1,60 kronor till 36,50. Academedias huvudägare Traction steg 5 kronor till 184 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?