Annons

Råvarubolag tisdagens vinnare i Europa

De europeiska börserna tog ett steg uppåt under tisdagen efter att amerikansk statistik stärkt optimismen om att Federal Reserve kan komma att sänka räntehöjningstakten. Bland vinnarna fanns råvarubolagen på förväntningar om fortsatta prisuppgångar för metaller och oljan.

Produktiviteten i USA ökade med 2,2 procent under andra kvartalet mätt i årstakt, jämfört med förväntade 2,0 procent. Samtidigt steg arbetskostnaden mindre än väntat.

"För de som tror att Fed huvudsakligen bryr sig om inflationstakten är detta underbara siffror", sade Roger Nightingale, global aktiestrateg vid Millennium Global Investments I London, till Bloomberg News.

Av de tio största uppgångarna i FTSE 100 är sju bolag verksamma inom energi eller råvaror trots att både oljepriset och metallpriserna föll tillbaka något från de högsta nivåerna. Under tisdagen sattes dock återigen ett nytt oljeprisrekord och toppnoterades på 64:27 dollar i New York. Royal Dutch Shell och BP, för att ta några exempel, stärktes 2,0 respektive 1,2 procent. Total avancerade samtidigt 1,1 procent.

I Paris avancerade energibolaget Suez med 7,2 procent. Bolaget har lagt ett bud värt 11,2 miljarder euro på resterande 50 procent i belgiska Electrabel. Electrabel steg i samma veva 6,7 procent.

För tillfället råder den bästa kopparmarknaden sedan 1970, enligt Deutsche Bank som höjt sina riktkurser för metall- och gruvbolag. Inom sektorn steg BHP Billiton och Rio Tinto 1,3 respektive 1,2 procent.

I Köpenhamn fortsatte AP Möller-Maersk att stiga med 4,4 procent till en ny rekordnotering i spåren av köpet av Kerr- McGees gas- och oljetillgångar i Nordsjön för cirka 3 miljarder dollar. Bolaget meddelade även att köpet av nederländska Royal P&O Nedlloyd kommer att stärka försäljningen med 45 miljarder danska kronor.

Bortom den råvarurelaterade uppgången hittas Royal KPN, som klättrade 3,3 procent. Nederländernas största teleoperatör har höjt vinstprognosen för helåret.

Den schweiziska banken UBS vinst på 2,15 miljarder schweizerfranc under det första kvartalet nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar och aktien handlades ner med 1,4 procent.

Deutsche Börse var vinnare i Frankfurt efter att ha presenterat ett resultat över förväntan och efter att ha höjt sin prognos. Aktien steg 2,8 procent.

BMW stärktes 0,7 procent trots att JP Morgan sänkt sin rekommendation på aktien från övervikt till neutral.

Irlands största läkemedelsbolag, Elan, rusade 25,4 procent. Bolagets säkerhetsutvärdering av preparatet Tysabri visade inte några kopplingar till den dödliga sjukdomen PML, något som tidigare har befarats.


Marknadstemperatur klockan 17.00
================================
DJ Euro Stoxx 50 +0,9%
Bloomberg European 500 +0,5%

London FTSE 100 +0,1%
Frankfurt DAX +1,3%
Paris CAC 40 +1,0%

Köpenhamn KFX +1,9%
Oslo OBX +1,0%
Helsingfors HEX +0,9%
Stockholm OMXS 30 +0,1%

Brentolja septembertermin på IPE 62:23 USD/fat, -0:49 USD

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera