1515
Annons

Rykten lyfte Nokia

Stockholmsbörsen inledde veckan med att i lugn handel stänga oförändrat. Ett antal rykten inom telekomsektorn var dagens händelse och gav energi till Nokia. Ett nytt oljeprisrekord pressade dock ner börsen men stärkte återigen oljebolagen.

"Det sker egentligen inget på nyhetsfronten förutom råvarupriset. Det är klart att när oljan går rakt upp i nättaket i kombination med lite oro för räntorna och lite tunna volymer så hålls börsen tillbaka", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde oförändrat på 861,0 och omsättningen uppgick till måttliga 8,3 miljarder kronor.

I helgen skrev tidningen Business att Cisco Systems överväger ett bud på Nokia. Något som telekomjätten inte ville kommentera och analytiker Direkt talat med ser som mindre troligt. Nokia-aktien stärktes i alla fall med 1 krona, eller 0,8 procent, till 122 kronor, efter att ha noterats upp 2 procent som högst. Samtidigt stängde Ericsson ned 10 öre till 26:20 kronor.

Ett annat rykte från tidningen Business berörde teleoperatörerna. Telenor lär vara intresserat av att lägga bud på Vodafone Sweden. Ryktet fick måttlig effekt på de svenska branschkollegorna varvid Teliasonera noterades oförändrad på 37 kronor och Tele2 var ner 75 öre till 84:25 kronor.

Under måndagsmorgonen presenterades även ett par konkreta förvärvsbesked.

Medas köp av det tyska läkemedelsbolaget Viatris för 7 miljarder kronor togs emot med stor glädje från marknaden som hissade upp aktien med 21,2 procent till 101:50 kronor.

"Det är synergier över hela linjen men vi har inte specificerat dessa. Vi har gett ett mål om att vi ska nå en ebitda-marginal på minst 25 procent under 2007 och sedan får marknaden själv räkna", säger Anders Larnholt, chef för investerarrelationer på Meda, till Direkt.

Medas rapport innehöll samtidigt ett preliminärt rörelseresultat på 215 miljoner kronor för årets första sexmånader, jämfört med 64 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Precise Biometrics förvärv av 94 procent av aktierna i Loqware Sweden för 8,3 miljoner kronor genom en nyemittering av aktier fick inte en samma varma välkomnande. Precise backade 5 öre till 7:95 kronor.

Oljeprisets uppgång till strax under 64 dollar per fat i New York fick de svenska oljebolagen att stiga. Lundin Petroleum var upp 2,4 procent till 85:75 kronor. Tanganyika Oil var samtidigt upp 5,2 procent till 61:25 kronor. Sedan årsskiftet har aktierna tag ett kliv uppåt med 125 respektive 53 procent.

Electrolux steg 1,5 procent till 171:50 kronor under eftermiddagen när budstriden om den amerikanska branschkollegan Maytag trappats upp med ett höjt bud från Whirlpool.

"Att marknaden värderar upp en konkurrent och man ser vad en industriell köpare är beredd att betala ger stöd. Sen måste man som vanligt ställa sig frågan vilka likheterna mellan bolagen är", säger mäklaren.

Sandvik, som var den näst mest omsatta aktien, gröpte ur uppgången efter torsdagens rapport och noterades 2 kronor lägre på 336 kronor.

Bland måndagens rekommendationer tog Active Capital ett rejält skutt med en uppgång på 12,7 procent till 68:75 kronor. Börsveckan spår att aktien på ett par år kan ta sig upp till 100 kronor baserat på en stark utveckling inom dotterbolag och att det fortfarande är undervärderat räknat på en styckning av konglomeratet.

Q-med och Carnegie som Börsveckan också anser är köpvärda steg samtidigt 3,5 procent till 191 kronor respektive sjönk 1,6 procent till 91 kronor.


Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera