Annons

Börsen repar mod

Det skyhöga oljepriset gav Stockholmsbörsen en kortvarig skrämselhicka.
Men investerarna repade mod och börsen stängde på måndagseftermiddagen med en uppgång på 0,6 procent.

Veckans första handelsdag inleddes med att börsen i ett snabbt fall tappade en halv procentenhet till följd av rapporterna om nya prisrekord på olja.

Men sedan steg börsen sakta under dagens handel och SAX-index stod vid stängningsdags på 262,7 — en uppgång på 0,6 procent. OMXS30 hade samtidigt stigit med 0,9 procent till 841,1.

Bakom uppgången låg börsens tungviktare, de bolag vars aktiekurser betyder mest för börskursens utveckling. Det största av dessa, Ericsson, steg med 1,2 procent. Nordea steg med 1,4 procent och Astra Zeneca med 1,5 procent.

En annan tungviktare, telekomjätten Telia Sonera, meddelade på förmiddagen att bolaget nu dragit köpet av den norska mobiloperatören Chess i hamn. Bolaget köper Chess för knappt 1,9 miljarder kronor.

Telia Soneras aktiekurs hade vid stängningsdags stigit med 1,6 procent till 37,40 kronor.

Handelns vinnare blev dock bioteknikföretaget Biogaia som steg med 8,5 procent till 14,65 kronor.

Krisdrabbade papperstillverkaren Klippan, som är satt under rekonstruktion, fick under måndagen sitt förslag till betalningsuppgörelse godkänt av sina större borgenärer. Uppgörelsen innebär bland annat att Klippan ska betala 37 procent av sina skulder till borgenärerna.

Aktiekursen steg under måndagens handel med 6,5 procent till 10,60 kronor.

Också träförädlingsföretaget Rörvik blev en av vinnarna under måndagens handel. Aktiekursen steg med 7,0 procent efter det att bolaget redovisat en vinst efter finansnetto på 46 miljoner kronor för årets andra kvartal.

Till måndagens förlorare hörde däremot teletjänstbolaget Onetwocom som redovisade en förlust efter finansnetto på 186,5 miljoner kronor för första halvåret. Aktiekursen hade vid stängningsdags fallit med 6,7 procent till 0,14 kronor.

Alla rykten kring Skandia, som enligt flera tidningsuppgifter sagt nej till ett bud från sydafrikanska Old Mutuals, påverkade dock inte bolagets aktiekurs nämnvärt.

De ledande Europabörserna steg också. Frankfurtbörsens Dax-index steg med 0,6 procent till 4 812,2. I Paris steg CAC 40-index med 0,4 procent till 4.361,3. I London var börsen helgstängd.

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera