1515

Börsen repar mod

Det skyhöga oljepriset gav Stockholmsbörsen en kortvarig skrämselhicka.
Men investerarna repade mod och börsen stängde på måndagseftermiddagen med en uppgång på 0,6 procent.

Veckans första handelsdag inleddes med att börsen i ett snabbt fall tappade en halv procentenhet till följd av rapporterna om nya prisrekord på olja.

Men sedan steg börsen sakta under dagens handel och SAX-index stod vid stängningsdags på 262,7 — en uppgång på 0,6 procent. OMXS30 hade samtidigt stigit med 0,9 procent till 841,1.

Bakom uppgången låg börsens tungviktare, de bolag vars aktiekurser betyder mest för börskursens utveckling. Det största av dessa, Ericsson, steg med 1,2 procent. Nordea steg med 1,4 procent och Astra Zeneca med 1,5 procent.

En annan tungviktare, telekomjätten Telia Sonera, meddelade på förmiddagen att bolaget nu dragit köpet av den norska mobiloperatören Chess i hamn. Bolaget köper Chess för knappt 1,9 miljarder kronor.

Telia Soneras aktiekurs hade vid stängningsdags stigit med 1,6 procent till 37,40 kronor.

Handelns vinnare blev dock bioteknikföretaget Biogaia som steg med 8,5 procent till 14,65 kronor.

Krisdrabbade papperstillverkaren Klippan, som är satt under rekonstruktion, fick under måndagen sitt förslag till betalningsuppgörelse godkänt av sina större borgenärer. Uppgörelsen innebär bland annat att Klippan ska betala 37 procent av sina skulder till borgenärerna.

Aktiekursen steg under måndagens handel med 6,5 procent till 10,60 kronor.

Också träförädlingsföretaget Rörvik blev en av vinnarna under måndagens handel. Aktiekursen steg med 7,0 procent efter det att bolaget redovisat en vinst efter finansnetto på 46 miljoner kronor för årets andra kvartal.

Till måndagens förlorare hörde däremot teletjänstbolaget Onetwocom som redovisade en förlust efter finansnetto på 186,5 miljoner kronor för första halvåret. Aktiekursen hade vid stängningsdags fallit med 6,7 procent till 0,14 kronor.

Alla rykten kring Skandia, som enligt flera tidningsuppgifter sagt nej till ett bud från sydafrikanska Old Mutuals, påverkade dock inte bolagets aktiekurs nämnvärt.

De ledande Europabörserna steg också. Frankfurtbörsens Dax-index steg med 0,6 procent till 4 812,2. I Paris steg CAC 40-index med 0,4 procent till 4.361,3. I London var börsen helgstängd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?