1515
Annons

Wall Street: Greenspan sänker humöret

Wall Street-börserna noterade fallande index efter att konsumentstatistik var sämre än väntat och ett fortsatt högt oljepris. Fed-chefens uttalanden spädde på nedgången.

Klockan 18.00 hade Dow Jones Industrial Average backat 0,5 procent till 10.395. S&P 500 och Nasdaq var ner med 0,6 procent vardera.

Michigan-index, som visar stämningen bland amerikanska konsumenter sjönk till 89,1 i augusti när analytikerna väntat sig 92,5.

Alan Greenspan spädde på säljlusten när han varnade för att centralbanken ska hålla de stigande värdena på hus och aktier under noggrannare uppsikt.

Byggvaruhuset Home Depot placerade sig som förlorare på Dow Jones med en nedgång på 1,4 procent.

På Nasdaq var Pixar en av förlorarna, ner 2,2 procent. Bolaget, som gör animerade filmer, har blivit föremål för en informell undersökning av den amerikanska finansinspektionen.

Novell presenterade en kvartalsrapport som visade på en kraftig försäljningsnedgång och en resultatförsämring förklarad av kostnader för omstrukturering samt högre skattekostnader. Aktien handlades dock upp 2,0 procent.

Ericsson steg samtidigt 0,6 procent på Nasdaq.


Fitch sänker brittisk prognos efter mini-budgeten

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker sin prognos för Storbritannien från ”stabil” till ”negativ”, vilket kan innebära ett hot om sänkt kreditbetyg.

Foto:Aaron Chown

Egentligen skulle bolaget komma med en uppdatering av synen på landets utveckling först i december, men Fitch anser att utvecklingen kräver en avvikelse.

Orsaken är premiärminister Liz Truss regerings budgetplaner som enligt Fitch kan öka statsskulden till 109 procent av BNP till 2024, jämfört med årets 101 procent.

Att satsningarna presenterades utan kompensationsåtgärder eller någon oberoende utvärdering har skadat marknadernas förtroende för politikens ramverk, enligt kreditvärderingsbolaget.

Och även om regeringen backade om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare i måndags kan ”regeringens försvagade politiska kapital ytterligare undergräva trovärdigheten och stödet för regeringens finanspolitiska strategi”.

Landet får behålla betyget AA- av Fitch. Skulle betyget komma att sänkas kan det leda till ett minskat intresse för statsobligationer därmed högre räntekostnader för Storbritannien.

Även ratingbolaget Moody's har varnat brittiska regeringen för omfattande skatteomläggningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera