Annons

Tokyo mot strömmen på oregelbundna Asienbörser

Det var en oregelbunden utveckling på de asiatiska börserna på onsdagen. Indexen var i de flesta fall oförändrade eller nedåt. Undantaget var kurserna i Tokyo som var uppåt med den finansiella sektorn.

Förnyad tro om att den japanska ekonomin kommer att växa snabbare än tidigare prognoser och att utlåningen tar fart fick finanssektorn att stiga med Mitsubishi Tokyo Financial Group och UFJ Holdings i täten.

En del exportörer bland annat Fuji Photo Film tyngdes av oljepriset och lägre tillväxt i fastighetspriserna i USA kan visa på en avmattning på Fujis största exportmarknad skriver Bloomberg News.

I Sydkorea föll Kospi index för andra dagen i rad och närmar sig den största nedgången på fyra månader. Det var framförallt exportbolagen som Samsung Electronics och Hyundai Motor som ledde nedgången tyngda av det höga oljepriset och tecknen på en försvagad amerikansk ekonomi.

Vinsthemtagningarna fortsatte i de stora bolagen i Hong Kong sedan oljepriset fortsatt att hämma marknaden. Även de mer Kina relaterade aktierna som oljebolaget CNOOC sjönk. De flesta fastighetsaktierna var backade inför Cheung Kongs halvårsrapport i morgon.

Investors partner i teleoperatören 3 kommer också med sin rapport i morgon, aktien lyckades återhämta sig något från gårdagens nedgradering från Citigroup.


Marknadstemperatur klockan 07.30
=======================================
Nikkei 225 +0,1%
Topix Tokyo +0,1%

Hongkongs Hang Seng -0,4%
China Shang Composite +1,6%
China Shenz Composite +0,9%

Sydkoreas Kospi 200 -2,2%
Singapores STI -0,2%
Taiwans Taiex -1,1%

Innehåll från PreemAnnons

Så ska Preem ställa om till 2035

Preem ställer om sin verksamhet till 2035. Målet är att företagets direkta utsläpp ska minska med över 2,1 miljoner ton koldioxid fram till 2035. 

– Vi ska vara med och bidra till att Sverige når sina klimatmål, samtidigt som vi bidrar till att säkerställa en förnybar drivmedelsförsörjning i hela landet, säger Magnus Heimburg, VD och koncernchef på Preem.

Preem är Sveriges största drivmedelsbolag och har två raffinaderier, i Lysekil och Göteborg, med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter per år.

Samtidigt tillhör Preem de företag som just nu släpper ut mest koldioxid i landet, både i den egna produktionen men också i nästa steg, i användarledet, då kunder använder drivmedel från Preem i sina fordon.

Nu ska Preem ställa om sin verksamhet. 

Preem arbetar brett för sin omställning mot förnybara drivmedel. I ett första steg handlar det om att byta ut den fossila oljan som används i produktionen mot förnybara alternativ som tallolja, återvunnen frityrolja och animaliska fettrester.

I produktionen används i dag stora mängder vätgas, som har sin källa i fossil gas. Denna kan bytas ut till förmån för fossilfri vätgas från havsbaserad vindkraft. 

Preem ökar också sitt engagemang för att fånga in koldioxid med så kallad CCS-teknik, Carbon Capture and Storage. 

– När CCS kombineras med utsläpp från förnybar produktion innebär det i praktiken en reducering av koldioxidhalterna i atmosfären. Genom att driva verksamheten mot negativa utsläpp kan våra kommande bioraffinaderier bli utsläppssänkor, förklarar Magnus Heimburg.

Men att helt sluta producera flytande drivmedel är inget alternativ.

– Det kommer att finnas personbilar och lastbilar med förbränningsmotor år 2035. Dessa behöver hållbara drivmedel och det vill vi bidra med. Därtill kommer andra marknader där efterfrågan kommer fortsätta att vara stor, såsom sjöfarten och inte minst flyget, säger han.

Preems omställning minskar utsläppen rejält

Preems anläggning i Göteborg har redan genomgått flera ombyggnationer för att öka produktionskapaciteten av förnybara drivmedel.

För omställningen av raffinaderiet i Lysekil har Preem beviljats tre miljarder kronor i lån från Svensk Exportkredit. 

Projektet ska stå klart i slutet av 2023 och produktionen planeras starta i början av 2024. 

Ombyggnationen beräknas minska utsläppen i hela värdekedjan med ungefär 1,7 miljoner ton koldioxid per år. Den största minskningen kommer att ske inom vägtrafiken, motsvarande årliga utsläpp från cirka 500 000 personbilar.

En ny rapport från Hagainitiativet visar att Preems klimatmål skulle innebära att företagets direkta utsläpp minskar med över 2,1 miljoner ton. Enligt rapporten är detta mer än någon annan aktör i Sverige. 

Läs mer på: www.preem.se 

 

Mer från Preem

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Preem och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera