1515
Annons

Franco Fedeli till attack mot Fly Me

Fly Mes vinstvarning visar att bolaget är i behov av en ny styrelse. Det säger Franco Fedeli, som leder en ägargrupp med krav på ny styrelse i Fly Me, till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från DruppsAnnons

Så enkelt kan industrier minska vattenförbrukningen med 25 procent

Det svenska företaget Drupps har utvecklat en teknik för att enkelt utvinna både rent vatten och energi ur spillånga från produktionsprocesser i industrier.

Tekniken betalar sig själv på bara 3-4 år – och vattenförbrukningen kan minska med upp till 25 procent.

– Vi är redo att leverera vår lösning till svensk industri, säger Mikael Nolborg, VD på Drupps, som nu också siktar på börsen.

För många industrier är god tillgång på vatten kritiskt för hela verksamheten. Med klimatförändringar och sinande grundvattennivåer blir vatten allt mer en bristvara. Samtidigt finns krav från kunder och samhället att ställa om sin produktion för att öka hållbarheten genom att till exempel minska sin vatten- och energiförbrukning.

Det Uppsala-baserade företaget Drupps har en patenterad teknik som på ett smart och enkelt sätt tar tillvara på både vatten och energi ur den spillånga som skapas som en biprodukt från många industriprocesser.

– En vanlig livsmedelsproducent kan förlora väldigt mycket vatten genom skorstenen. Vi kan med vår teknik återvinna 20-25 procent av det vattnet, säger Mikael Nolborg.

Drupps har egenutvecklad och patenterad teknik

Tekniken bygger på att en vätska med fuktupptagande egenskaper, en så kallad desiccant, exponeras mot luft eller ånga i en kubliknande modul med stora fläktar. Desiccanten binder vattenmolekylerna som sedan frigörs när vätskan förångas under lågt tryck i en annan modul. Efter att vattnet separerats ut kan desiccanten användas igen.

Tekniken möjliggör för enorma mängder luft och vattenånga att passera. En större industri kan utvinna 200,000 liter vatten per dygn som kan föras tillbaka in i industriprocessen igen.

Men även energi kan utvinnas. Många tillverkningsindustrier använder torkning som ett steg i tillverkningskedjan. Denna process förlorar både vatten och värme genom skorstenen. 

– Drupps kan hjälpa dessa verksamheter att återvinna så mycket som 20-30 procent av sin energianvändning och minska koldioxidutsläppen med lika mycket, förklarar Mikael Nolborg.

Lämpliga industrier är de som sysslar med olika typer av värmekänsliga produkter som ska torkas, som malt, mjölkpulver, enzymer, kaffe, och andra livsmedelsingredienser, men också pharma och kemikalier.

Lösningen som Drupps erbjuder är enkel att installera och så pass billig att den kan ha en återbetalningstid på bara tre eller fyra år.

Drupps har förberett börsintroduktion

Drupps  grundades 2017 och nu siktar man på en börsintroduktion under 2023. Man har rekryterat en styrelse med gedigen erfarenhet av att ta företag till börsen.

– Om vi tittar på situationen i världen med de drivkrafter som finns så ligger vår lösning helt rätt i tiden. Det finns en djupare mening i det vi gör än den rent affärsmässiga. Jag är övertygad om att allt fler aktörer inom industrin kommer att se vilken nytta vår teknik kan göra, avslutar Mikael Nolborg.

Läs mer på: www.drupps.com 

 

Mer från Drupps

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drupps och ej en artikel av Dagens industri

Fredspris till fängslad belarusier

Den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus samt människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties tilldelas Nobels fredspris.

Alis Bjaljatski är en av initiativtagarna till demokratirörelsen som uppstod i Belarus i mitten av 90-talet, säger norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

”Han har ägnat sitt liv åt att förespråka demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland.”

Han grundade organisationen Vjasna, som betyder ”vår”, 1996 som svar på den kontroversiella konstitutionsändringen som gav president Aleksandr Lukasjenko diktatorsliknande kraft, motiverar Reiss-Andersen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera