1515
Annons

Svenskarna blir friskare

Ohälsotalet minskade 0,9 dagar, till 41,9 dagar, under tolvmånadersperioden till och med juli. För första gången på tre år är ohälsotalet därmed under 42.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från VismaAnnons

Svenska företag måste vara mer innovativa i sin digitalisering för att överleva

Kriser och regleringstryck sätter allt större fokus på compliance. Samtidigt blir cyberhoten fler och digitalisering en allt viktigare konkurrensfaktor. För en del företag kan det kännas som att de här frågorna tar allt för mycket kraft. –Då är det till stor hjälp med en stark systemlösning i botten, säger Carola Lissel, Strategy Director på Visma.

För många är Visma mest kända för sina affärssystem, men företaget arbetar brett med standardiserade systemlösningar. Digitalisering, automatisering och AI finns på agendan och enkelhet och integration är ledorden.

Digitalisera Sverige!

– Med dagens osäkerhet kring både ekonomi och cyberhot, ser vi att digitaliseringen blir allt viktigare. Med rätt systemlösningar kan en verksamhet göra stora kostnadsbesparingar och förenkla arbetet men också få en säker IT-miljö, säger Carola Lissel.

– Vi vill vara med och driva digitaliseringen i Sverige! Men vi ser att företagen är konservativa och inte vågar satsa på ny teknik. Jämför vi med våra grannländer är skillnaden stor, speciellt inom stora företag och organisationer. 

Cyberhot är något som alla utsätts för, även mindre företag. Carola Lissel menar att det är viktigt att utbilda personalen, men att en riktigt stark och stabil systemlösning är allra viktigast. Här gäller det att vara medveten i sitt val av lösningar. Vad är säkrast för verksamheten?  Och inte minst, vilka leverantörer kan stötta, snabbt och effektivt, om hoten blir verklighet?

Molnet skapar nya möjligheter

I dag är det fortfarande många svenska bolag som inte valt en molnlösning och även om transformationen ökar så borde det gå snabbare. Molnet är det resurseffektivaste och säkraste sättet att lagra information på. Men molnet öppnar också upp för nya lösningar baserat på tillgänglig data, inom bland annat AI .

– AI kommer att frigöra tid, ge snabbare tillgång till rätt information och öka kvaliteten på svar och analyser. Jättespännande!

Visma tror på öppna lösningar, tillgängliga för integration så att kunden kan välja vad som passar dem bäst och här är molnet en förutsättning.

– Vi tillhandahåller system för många olika behov, men inte för allt. Våra system går därför ofta att integrera med andra applikationer och lösningar, vilket är kostnadseffektivt för kunderna, ger dem en frihet samt att en högre grad av automatisering uppnås. Vi stänger inga dörrar!

160 spjutspetsar 

Totalt erbjuder Visma ett hundratal standardsystem för småföretag, nyföretag, stora företag och olika offentliga verksamheter, inte minst inom vård och omsorg. Vissa system är bara att ladda ner, andra anpassas till kunden av Vismas konsulter eller via ett nätverk av duktiga partners.

Sedan starten 1996 har Visma vuxit organiskt, men också genom förvärv av intressanta företag. Dessa drivs ofta vidare som självständiga enheter med entreprenören kvar. 

– Vi kan ofta behålla spetskompetensen när bolagen får fortsätta som egen enhet, men med Vismas stora nätverk av kunskap och erfarenhet i ryggen. 

Idag har Visma ca 160 ”företag i företaget” runt om i Norden, Europa och Latinamerika och ambitionen för de närmaste åren är tydlig. Visma ska fortsätta växa och ”spjutspetsarna” ska bli fler. 

Visma i Sverige:

2 400 anställda 

4 miljarder kronor i omsättning 2021

30+ bolag

Visma i världen:

15 000 anställda

21 miljarder kronor i omsättning 2021

1,3 miljoner kunder

29 förvärvade bolag under 2022

Läs mer på visma.se 

Besök Visma på Linkedin! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Försäljningsras för fritidshus – lyxen är över

Antalet bostadsförsäljningar rasade på bred front i september, visar Hemnets senaste månadsstatistik.

Efterfrågan på fritidshus är i botten när hushållen tvingas spara.

Foto:Johansen, Erik
Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Jämfört med under pandemiåren är det ett helt annorlunda läge på bostadsmarknaden nu. Då präglades marknaden av en snabb ruljans på affärerna och priserna steg kraftigt. Men sedan kom vändningen. Elpriserna rusar och inflationen likaså. Riksbankens tvärvändning från nollränta till att i stället börja höja räntan kraftigt skapar svallvågor i form av oroliga köpare och säljare på bostadsmarknaden.

Det märks på antalet bostadsförsäljningar i september, som minskade kraftigt för alla bostadstyper. Det trots att september brukar vara en het försäljningsmånad, när marknaden kommer i gång efter sommaren. 

Särskilt påverkad av läget med stigande räntor och inflation är fritidshusmarknaden. Här minskade antalet försäljningar med 42 procent, jämfört med samma period i fjol, enligt bostadssajten Hemnet.

När ett fritidshus generellt är någonting som man köper utöver sitt permanenta boende kan det ses som en slags lyxkonsumtion, det menar Erik Holmberg, som är analytiker på Hemnet.

”I det här läget med kraftigt höjda räntor är det något som oftare är lättare att avvakta med i jämförelse med ett köp av ett permanentboende”, säger han.

Under pandemin var även fritidshusmarknaden historiskt het, så att det skulle komma en viss nedgång någon gång låg också i korten, fortsätter Erik Holmberg. 

Försäljningarna av små lägenheter minskade också stort, för ettor hela 30 procent under september. En utveckling som också var väntad i den här situationen, enligt Erik Holmberg.

”Det är något som man historiskt har sett i sådana här lägen. Ensamhushåll med ett bolån drabbas hårdare i högre utsträckning när räntan går upp. Det blir extra kännbart med endast en inkomst”, säger han.

Sju av tio bostadsköpare tror att priserna kommer att fortsätta sjunka under de kommande sex månaderna, enligt Hemnets Köpbarometer från i början på oktober.

Det är därför inte så konstigt att köparna avvaktar med sina bostadsköp i högre utsträckning när det finns en chans till billigare affärer längre fram.

”Därför får man de här ganska tydligt sjunkande antalet affärer som en effekt”, säger Erik Holmberg.

Mer stressigt är det däremot på säljsidan, när vissa säljare köpte sin nya bostad när bostadsmarknaden gick på högvarv, utan att ha sålt sin gamla. Därför kan många tvingas sälja sina tidigare bostäder till det bud som finns nu.

”Det innebär att priserna brukar sjunka ganska kraftigt i början av en sådan här situation, men sedan tenderar det att stabilisera sig på en lägre nivå men till väsentligt lägre säljvolymer”, säger Erik Holmberg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera