Annons

Google föll på svaga New York-börser

Börserna i New York uppvisade en lugn men svag handelsdag på torsdagen. Fed-indexet från Philadelphia var bättre än väntat samtidigt som oljepriset rörde sig något uppåt.

"Vi har troligtvis sex-nio månader kvar av positiv utveckling i ekonomin. Investerare förnekar styrkan i ekonomin på grund av den skrämmande tanken för dagen som just nu är oljan", sade aktiestrategen Philip Dow vid RBC Dain Ruscher i Minneapolis till Bloomberg News.

Oppenheimer & Co:s investeringsstrateg Michael Metz uppgav även för AFX News att investerare kan ha valt att kliva av marknaden inför en väntad ökad volatilitet i samband med optionslösen på fredagen.

Dow Jones stängde oförändrat på 10.554, S&P 500 var ner 0,1 procent medan Nasdaq tappade 0,4 procent.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1.396 miljoner aktier medan 1.428 miljoner aktier omsattes på Nasdaq.

Fed-indexet visade på en högre ekonomisk aktivitet i augusti än väntat och steg till 17,5, jämfört med väntade 14,0. Golvhandeln för oljan stängde 10 högre på 63:35 dollar per fat.

Tobaksjätten Altria stärkte Dow med en uppgång på 3,7 procent. Det efter att högsta domstolen i Illinois gett avslag på en ansökan om class action-status för ett fall som liknar ett fall riktat mot Altria som skulle kunna innebära 10 miljarder dollar.

Limited Brands backade däremot med 5,0 procent efter att ha sänkt sina prognoser och var största förloraren i S&P 500. Bolaget räknar nu med en viss minskning av försäljning under augusti mot tidigare förväntningar om en försäljningsökning med "mid-single digits". Även vinstprognosen för helåret justerades ned.

Torsdagens tjurrusning stod biomedicinbolaget Myogen för som steg 60 procent. Bolagets blodtryckssänkande medel Darusentan har visat positiva effekter i kliniska tester.

En höjd prognos från Network Appliance för räkenskapsåret 2006 fick aktien att handlas upp 2,3 procent.

Google föll 1,8 procent på beskedet om att bolaget meddelat att det finns planer på att sälja ytterligare 14,2 miljoner A-aktier i bolaget till ett värde av 4,2 miljarder dollar.

JDS Uniphase pressades 3,8 procent efter en framflyttad rapport för det fjärde kvartalet på grund av att revisionen dragit ut på tiden.

Bland de svenska aktierna var Ericsson oförändrad och Nokia 0:71 kronor lägre än vid stängning i Stockholm.

På obligationsmarknaden noterades den tioåriga räntan till 4,20 procent, en nedgång med 7 punkter från onsdagens stängning.


Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera