Annons

Idel uppgångar på börsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en uppgång och stängde på dagshögsta på fredagen.

Återhämtningen var förhållandevis stark i hela Europa efter gårdagens attacker mot Londons kommunikationer. Efter en något tveksam öppning i New York så fick kurserna fart uppåt även där.

"Reaktionen i dag blev betydligt mer positiv än jag väntat mig. Marknaderna är inte alls lika skärrade som efter attentaten i Madrid", säger Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMXS 30 på 832,2, motsvarande en uppgång med 1,7 procent. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor.

Uppgången var bred, det vara bara Fabege som hamnade på minus av OMXS-bolagen.

I och med dagens uppgång så orkade börsen upp på plus även på veckobasis. Senaste veckan har OMXS 30 stigit med 1,2 procent.

Teleoperatörerna blev bästa sektor. Teliasonera var vinnare i OMXS 30 och näst mest omsatt. Aktien steg med 1:50 kronor till 37:90.

Under gårdagskvällen lade den finska operatören Elisa ett bud på konkurrenten Saunalahti.

"Marknaden spekulerar i att affären kan ge minskad konkurrens i Finland. Saunalahti har varit de som drivit på prissänkningarna i Finland och att de blir uppköpta gynnar främst Teliasonera", säger en analytiker till Direkt.

Tele2 hängde med uppåt och steg med 1,4 procent till 73 kronor.

ABB steg 50 öre till 50:50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att den hearing som hölls i torsdags i USA angående asbestplanen inte stött på några hinder.

Ericsson var upp 50 öre till 25:90 kronor. Nokia handlades upp 2,7 procent till 133:50 kronor.

Klädkedjorna kom med positiva besked. JC:s försäljning steg med 12 procent under juni i jämförbara butiker. Aktien handlades upp 3 kronor till 118 kronor.

RNB:s försäljning i jämförbara butiker gick upp med 14,8 procent. Aktien steg 2,5 procent till 62 kronor.

Micronic steg 3 kronor eller 3,6 procent till 86 kronor efter att ha lämnat rapport för andra kvartalet. Bolaget upprepade bedömningen att omsättningen för helåret 2005 kommer att överstiga 1 miljard kronor och bruttomarginal ska ligga över 50 procent på årsbasis.

Volvo steg med 10 kronor till 334. SEB Enskilda mäklade 700.000 A-aktier i Volvo på fredagseftermiddagen till kurs 321 kronor. Aktieposten omfattade således 225 miljoner kronor.

Morgan Stanley mäklade inbördes en post på 1,29 miljoner B-aktier i SCA på förmiddagen, motsvarade ett värde på drygt 319 miljoner kronor. SCA steg med 2 kronor till 248.

Flygbolagen hade det tufft på börserna i Europa under torsdagen. SAS kom tillbaka under fredagen och stärktes 1:25 kronor till 65:50 kronor. Bolaget meddelade att den nyligen genomförda snowflake-kampanjen har satt bokningsrekord vecka för vecka

Oljepriset klättrade upp över 60 dollar i London. Oljan har en begränsad betydelse som insatsvara för de svenska börsbolagen. ABB hänvisade dock bland annat till det höga oljepriset i samband med vinstvarningen inför andra kvartalet.

"Det högre oljepriset är inget som påverkar vinstprognoserna för börsbolagen i någon större omfattning. Effekten av oljepriset kommer främst på avkastningskravet. En högre inflation borde ge en räntereaktion uppåt", säger Peter Malmqvist.

Det höga oljepriset ger stöd till energibolagen. Vostok Nafta handlades upp 1,2 procent till 163 kronor medan Lundin Petroleum noterades upp 25 öre till 74:50 kronor.

Telelogics konkurrent Borland vinstvarnade sent i torsdags, men beskedet tycks snarare ha tolkats positivt för Telelogic steg 10 öre till 15 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?