Annons

Återhämtning på Europas börser

Europabörserna återhämtade sig under fredagen sedan investerare gjort analysen att torsdagens terrorattacker i London inte kommer att ha någon större effekt på tillväxten i ekonomin och bolagsvinsterna.

"Tyvärr börjar vi bli vana vid denna typ av attacker och jag tror inte att denna kommer att få någon ihållande inverkan", säger en fondförvaltare till Bloomberg News.

På Londonbörsen fanns detaljhandelsbolag som Kingsfisher bland vinnarna på spekulationer om att torsdagens terrorattacker kommer att tvinga Bank of England att sänka styrräntan.

"Vi kan räkna med en räntesänkning så tidigt som nästa månad, och det skulle säkerligen förbättra konsumtionen och gynna detaljhandeln", säger Jan Leroy, fondförvaltare vid Petercam Asset Management, enligt Bloomberg News.

Den brittiska ekonomin visade redan före attackerna tecken på avmattning. Under torsdagen meddelade Bank of England att styrräntan behålls på 4,75 procent, vilket var elfte månaden i rad som räntan lämnades oförändrad. Storbritannien har den högsta räntan bland G7-länderna.

British Airways, vars aktie noterade bland de största nedgångarna under torsdagen då den som mest var ned 9,5 procent, återhämtade sig och steg 2,0 procent.

Annars fanns energibolagen, som gynnades av uppgången i råoljepriset, bland vinnarna i Europa. BP och Shell steg 3,2 respektive 1,3 procent i London. I Paris gick Total upp 3,5 procent.

Uppgången i Statoil på 4,6 procent bidrog till att Oslobörsen var en av de starkaste i Europa.

Vinnarlistan på Helsingforsbörsen toppas av teleoperatörerna Elisa och Saunalahti, upp 11,0 respektive 18,0 procent. Elisa lade på torsdagskvällen ett bud på konkurrenten Saunalahti värt 320 miljoner euro.

Nobel Biocare steg 1,8 procent på den schweiziska börsen. Aktien kommer från och med oktober att ingå i Swiss Market Index.

Gaz de France handlades upp 22,8 procent till 28:50 euro under den första noteringsdagen på Parisbörsen. Franska staten sålde ut en minoritetsandel i landets största naturgasdistributör till en teckningskurs på 23:40 euro.


Marknadstemperatur klockan 17.30
DJ Euro Stoxx 50 +1,3%
Bloomberg Europe 500 +1,2%

London FTSE 100 +1,4%
Frankfurt DAX +1,5%
Paris CAC 40 +1,9%

Köpenhamn KFX +1,4%
Oslo OBX +3,0%
Helsingfors HEX +1,8%
Stockholm OMXS 30 +1,7%

Brentolja augustitermin på IPE 60:05 USD/fat, +0:77 USD


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?