Annons

Europabörser:Oljan bakom indexuppångar

Oljebolagen visade vägen på börserna i Europa på onsdagen, uppmuntrade av att oljepriset sträckte
sig över 60 dollar fatet på amerikanska råvarumarknaden. Med få undantag landade de europeiska indexen på svarta siffror.

"Om inte efterfrågan avtar, kommer oljepriset att fortsätta uppåt", sade Eric Sananes, förvaltare på Orsay Asset Management i Paris, till Bloomberg News och menade att det inte är för sent att köpa aktier i oljebolag.

CFSB höjde sin rekommendation för europeiska oljeaktier till övervikt från neutral och UBS höjde riktkursen för oljeraffinaderiet Total som steg 2,2 procent i Paris.

Allianz steg 2,7 procent på rykte om att bolaget planerar att sälja Dresdner Bank. Allianz ville inte ge några kommentarer på ämnet.

Analytiker på JP Morgan skrev att orderingången på Texas Instrument fortsätter att utvecklas starkt positivt. Chip från Texas Instrument sitter i hälften av de mobiltelefoner som såldes förra året.

Upplysningarna spred sig till Helsingfors och Nokia steg 1 procent. ASM International, Europas näst största chiptillverkare, steg 1,7 procent.

På Londonbörsen steg Michael Page med 13 procent. Rekryteringsföretaget meddelade att marknaden ser allt bättre ut och att helårsvinsten kommer bli betydligt över analytikernas förväntningar.

Andra bemanningsföretag drogs med uppåt. Schweiziska Adecco steg 4 procent.

Balfour Beatty, det största byggföretaget i London, steg 5,2 procent sedan det blivit klart att London ska arrangera sommar-OS 2012.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?