Annons

Europabörser: Oljepriset hotar vinstprogonoser

Under tisdagen närmade sig oljepriset åter gränsen 60 dollar per fat och genast steg oron för att tillväxten ska hämmas. De flesta börserna gav tillbaka en del av de senaste dagarnas uppgångar.

"Om oljepriset fortsätter upp kan jag inte tänka mig annat än att vinstprognoserna kommer att ta skada," säger Phillipe Gijsels, chefsstrateg på Fortis, till Bloomberg News.

Stoxx 600 backade 0,2 procent tyngd framförallt av bilindustrin som sjönk 0,7 procent. Däcktillverkaren Michelin slirade mest och aktien backade 4,3 procent. Däckindustrin tar skada av det extremt höga gummipriset, som farit i höjden på grund av kinesisk efterfrågan medan den dyra oljan gör de syntetiska alternativen än dyrare.

Bilproducenter som Fiat, BMW, Daimler Chrysler och Renault noterades alla lägre under dagen. Endast Volkswagen handlades på plus, upp 0,4 procent.

BASF, världens största kemikalieproducent, backade 1,4 procent. Oljan står för cirka 60 procent av kemiföretagens produktionskostnader enligt analytiker på Credit Suisse First Boston.

Oljebolagen visade blandad utveckling. BP, Europas största oljebolag, steg 0,9 procent medan Total gick ner 0,6 procent.

De senaste dagarna har det ryktats att Deutsche Telecom har planer på att avyttra sin amerikanska verksamhet T-Mobile. I dag skrev Sueddeutsche Zeitung att så inte var fallet och hänvisade till anonyma källor inom bolaget. Aktien sjönk 0,8 procent under tisdagen.

SAP backade också i Frankfurt, ner 1,9 procent, efter att analytiker på UBS sänkt sin rekommendation för affärssystemsjätten.

Läkemedelssektorn var en av få sektorer i Stoxx 600 som gick upp. Bland annat stärktes Astrazeneca och handlades upp 1,2 procent i London och Altana på Frankfurtbörsen steg 3,1 procent.

Den starkaste sektorn under dagen var rese och nöjessektorn där bland annat William Hill ingår. William Hill som är Storbritanniens största vadslagningskedja, meddelade att sportresultaten gått företagets väg de senaste månaderna och aktien handlades upp 2,0 procent.


Marknadstemperatur klockan 17.30

DJ Euro Stoxx 50 -0,3%
Bloomberg Europe 500 -0,3%
London FTSE 100 +0,1%
Frankfurt DAX -0,4%
Paris CAC 40 -0,3%
Köpenhamn KFX +0,9%
Oslo OBX -0,2%
Helsingfors HEX +0,2%
Stockholm OMXS 30 -0,3%
Brentolja augustitermin på IPE 58:35 USD/fat, +0:41 USDKommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?