Annons

Astra Zeneca klättrade på börsen

I likhet med övriga Europamarknader tappade Stockholmsbörsen fart under fredagseftermiddagen. USA-statistik drog upp räntorna och dämpade börshumöret på andra sidan Atlanten, något som smittade av sig på den europeiska handeln.

Ett starkare index än väntat från inköpscheferna i Chicago fick de amerikanska långräntorna att ta ett kliv upp. Dollarn försvagades samtidigt mot euron och kronan.
"Annars var det inte så mycket mer, det har varit otroligt lugnt", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde oförändrat på 863,8 men har under den gångna veckan stigit med 1,3 procent. Fredagens omsättning stannade på 10,4 miljarder kronor.

Torsdagens oväntat starka delårsrapport från Astra Zeneca, med ett resultat som överträffade även de mest optimistiska analytikerförväntningarna, har följts av uppjusterade rekommendationer och riktkurser. Aktien, som avancerade 5,7 procent under torsdagshandeln och var fredagens mest omsatta, klättrade upp ytterligare 11,50 till 351,50.

"Dels ser vi en kortsiktig effekt av att Astrarapporten var så bra. Sedan får vi en långsiktig effekt av att synen på läkemedelssektorn i allmänhet och Astra Zeneca i synnerhet revideras upp", säger en analytiker till Direkt.

ABB backade inledningsvis men lyckades till slut utvidga torsdagens rapportutlösta kursförstärkning med 25 öre till 53 kronor. En rad investmentbanker, däribland Deutsche Bank och JP Morgan, har justerat upp sina riktkurser för aktien.

Telekom bidrog till att hålla tillbaka indexutvecklingen. Ericsson avslutade 30 öre lägre på 26,60 kronor och Nokia backade 1 krona till 123,50. Telia Sonera sjönk med 10 öre till 38,40.

Inom fordonssektorn, och till viss del bland verkstadsbolagen, såg det också förhållandevis tungt ut. Volvo tappade 1,50 till 325,50 och Atlas Copco sjönk 1 krona till 132.

"Dollarn tappar litegrann. Man sålde på verkstad efter den amerikanska BNP-siffran", kommenterar en mäklare.

Skanska fortsatte ned 1 krona till 100,50 i spåren av torsdagens delårssiffror. På fredagen framkom att bolaget fått ett polskt bygguppdrag värt 3,7 miljarder kronor.

Under fredagen stack Securitas iväg uppåt, för att så småningom stänga 3 kronor, eller 2,3 procent, högre på 131,50.
"Jag har hört att Carnegie kör ett case inför rapporten. Sedan sägs det att en stor säljare som funnits i marknaden nu är färdig", säger en mäklare.

Rapportbolagen var bara två till antalet på fredagen. Diamyd Medical förlust för räkenskapsårets första nio månader ökade till minus 25,3 miljoner kronor (-10,7). Aktien handlades ned 3,3 procent till 51,25 kronor.

Inwarehouse fortsatte torsdagens kraftiga uppgång och noterades 12,8 procent högre till 2,30 kronor. Bolaget redovisade en knapp förlust för andra kvartalet samtidigt som försäljningen ökade till 144 miljoner kronor (121).

Inom finanssektorn var kursutvecklingen blandad. Medan Föreningssparbanken, Handelsbanken och Nordea stärktes tappade SEB tappade 2,50 till 138.

Kaupthing Bank gick ned 1 krona till 67. VD Hreidar Mar Sigurdsson räknar dock med ett betydligt starkare tredje kvartal än tidigare.
"Vi förväntar oss ett tredje kvartal som är betydligt bättre än vad vi historiskt brukar göra. Det är kvartalet är alltid det svåraste eftersom det innehåller semestermånaderna juli och augusti", säger han i en intervju med Direkt.

Intrum Justitia avancerade 3,2 procent till 57 kronor.

Ännu bättre gick det för Pergo, upp 5,7 procent till 37 kronor. Sedan årsskiftet har aktien klättrat 57 procent jämfört med SAX-index uppgång på knappt 18 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?